Młoda kapusta z kaszą jaglaną

Obiad, który może nie prezentuje się apetycznie, ale zapewniam, że smakuje fantastycznie. Taką potrawę można podać samodzielnie, lub z np. z pieczonym filetem kurczaka. Osobno gotuję kaszę. Na patelni przesmażam wędzony boczek z porem i kapustą, do tego oczywiście zioła i przyprawy, bez których żadna potrawa nie uzyska głębi smaku. W tym przepisie kaszę jaglaną, można zastąpić innym rodzajem kaszy lub ryżu. Obiad dość prosty i wyjątkowo smaczny 🙂

DSC_8587

Składniki / 3 porcje
  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej + łyżka oliwy
  • 80 g dobrego, wędzonego boczku
  • 1/2 małej główki młodej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • spora szczypta kminku, majeranku, tymianku i rozmarynu
  • masło klarowane lub olej do smażenia ( opcjonalnie )
  • pieprz i sól do smaku
Kaszę dokładnie, płukam na sitku lodowatą wodą. Daję do garnka, dolewam dwie nie pełne szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. W połowie gotowania, dodaję 2 łyżeczki soli i mieszam.
Do ugotowanej kaszy dodaję łyżkę oliwy i mieszam. Zostawiam pod przykryciem do napęcznienia.
Boczek drobno kroję. Czosnek przeciskam przez praskę. Kapustę kroję w większą kostkę. Por przecinam wzdłuż, a następnie kroję na półplasterki.
Na większej patelni topię boczek, jeżeli boczek jest chudy, można dodać łyżkę klarowanego masła lub oleju.
Dodaję zioła i czosnek, wszystko mieszam i chwilę smażę na małym ogniu. Dodaję por, smażę około dwie minuty, do czasu kiedy por odparuje wodę.
Na koniec dodaję kapustę, całość ponownie mieszam i duszę pod przykryciem około 5 minut. Kapusta powinna częściowo odparować wodę, ale pozostać al dente.
Kaszę mieszam i przekładam na patelnię z kapustą, wszystko krótko podgrzewam i doprawiam do smaku. Od razu podaję. Smacznego 🙂

DSC_8567

Komentarze: 10

  1. ja i moje urwisy 27 maja 2016 at 18:35 Reply

    To już wiem co jutro na obiad zrobię 😀

  2. lena 27 maja 2016 at 19:52 Reply

    nie łączyłam kaszy jaglanej i kapusty, ciekawe połączenie;)

  3. Łukasz 28 maja 2016 at 12:20 Reply

    Hm, ja nie lubię takich potraw :-).

  4. Iwona 28 maja 2016 at 18:36 Reply

    Smakowite danko 🙂

  5. Angelika i Monika (Candy Pandas) 28 maja 2016 at 20:58 Reply

    Jak dla nas to bardzo apetycznie się prezentuje 😀 Super przepis 🙂

  6. Renata - Mój dzień 29 maja 2016 at 09:26 Reply

    Uwielbiam młodą kapustę, ale w takiej wersji jeszcze nie robiłam a wygląda bardzo smakowicie:)

  7. Ela Dziurkowska 29 maja 2016 at 19:59 Reply

    Przyznam szczerze takiego zestawu nie kosztowałam 🙂

  8. 4foodsecrets 30 maja 2016 at 10:25 Reply

    Mm wygląda przepysznie 🙂 Koniecznie muszę wypróbować 🙂

  9. Sosna 30 maja 2016 at 15:47 Reply

    Hmm, moje smaki 😀

  10. ola 2 czerwca 2016 at 12:38 Reply

    Świetny przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *