Knedle jaglane z truskawkami

Zdrowe knedle z kaszy jaglanej z truskawką w środku. Takie knedle przygotujecie nie tylko w sezonie, ponieważ można użyć mrożonych truskawek lub śliwek. Kluseczki proponuję podać z jogurtem i brązowym cukrem, lub ze stopionym masłem, zmielonymi orzechami i cukrem. Kaszę ugotujcie wcześniej, żeby zdążyła wchłonąć całą wodę i wystygła. Polecam na wiosenny obiad dla dorosłych i maluchów 🙂

DSC_8152

Składniki / 17 sztuk
  • 1 pełna szklanka kaszy jaglanej
  • 3 pełne łyżki białego twarogu
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 – 17 sztuk średnich, mrożonych lub świeżych truskawek
  • sól morska
Kaszę dokładnie płukam na sitku. Daję do garnka, dolewam dwie pełne szklanki wody. Kaszę gotuję około 15 minut na małym ogniu, powinna wchłonąć całą wodę. W czasie gotowania, dodaję dwie łyżeczki soli i mieszam. Gotową kaszę odstawiam pod przykryciem do napęcznienia.
Wystudzoną kaszę mielę w maszynce do mięsa razem z serem. Do masy dodaję mąkę. Wszystko dokładnie mieszam. Jeżeli masa nadal się klei, można dodać jedną lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
W dużym garnku gotuję wodę z dwoma łyżeczkami soli.
Z masy odrywam kawałki wielkości mandarynki, spłaszczam na mały placuszek. Na środek daję truskawkę i dokładnie sklejam.
Na gotującą wodę ostrożnie wrzucam kluski. Knedle gotuję, od wypłynięcia około 3 minuty. Gotowe ostrożnie wyciągam łyżką cedzakową.
Podaję z jogurtem i cukrem lub ze stopionym masłem i bułką tartą lub posiekanymi orzechami. Smacznego 🙂

DSC_8187

 

DSC_8202

Komentarze: 26

  1. Marzena 16 maja 2016 at 15:04 Reply

    Wspaniały pomysł, z chęcią bym takie teraz zjadła 🙂

  2. amanda-butikzprzepisami 16 maja 2016 at 15:14 Reply

    Fantastyczny pomysł! 🙂 Knedle z truskawkami wręcz uwielbiam, ale takich z kaszą jeszcze nie próbowałam – wiosenny obiad idealny! 🙂

  3. Megly 16 maja 2016 at 15:54 Reply

    Robiłam ostatnio bardzo podobne knedle, tyle, że z rabarbarem i na innej mące. Muszę w końcu zrobić takie danie niemal w całości na kaszy jaglanej. Ostatnio pojawia się ona u mnie głównie w postaci jaglanek na słodko, ale kuszą mnie też inne dania z jej udziałem. Pozdrawiam serdecznie 🙂
    PS: Mój blog jest chwilowo niedostępny z powodu problemów technicznych. Przepraszam.

  4. lena 16 maja 2016 at 16:52 Reply

    cudowne, kocham knedle, zrobię takie:)

  5. http://cynamon.net.pl 16 maja 2016 at 17:00 Reply

    Ale narobiłaś mi smaka. Będę musiała zrobić 😉

  6. Ladylaura 16 maja 2016 at 17:37 Reply

    W życiu nie jadłam ,fajnie wyglądają.

  7. rabarbarowo 16 maja 2016 at 17:58 Reply

    Bardzo ciekawy przepis! Knedli jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale ten przepis brzmi bardzo zachęcająco 🙂

  8. Ania - Fabryka Pomysłów 16 maja 2016 at 21:52 Reply

    przepis zapisuję do wypróbowania! 🙂 mniam! 🙂

  9. Sosna 16 maja 2016 at 23:11 Reply

    Ten środek – istne cudo 😀

  10. Obiad gotowy! 17 maja 2016 at 08:57 Reply

    już nie mogę się doczekać truskawek;) pyszne te knedle, chętnie wypróbuję wersję z ciastem z kaszy jaglanej

  11. Ela Dziurkowska 17 maja 2016 at 10:13 Reply

    Pięknie się prezentują a ta truskaweczka :))

  12. Kobieta po 30 17 maja 2016 at 12:13 Reply

    Na pewno wypróbuję. Niech tylko sezon na truskawki się rozkręci 🙂

  13. Kasia oQchnia.pl 17 maja 2016 at 17:07 Reply

    Bardzo fajny pomysł i bezglutenowe są. Muszę wypróbować.

  14. Renata - Mój dzień 17 maja 2016 at 17:21 Reply

    takich jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie sie przekonam jak smakują:)

  15. pinchofkitchen 17 maja 2016 at 20:11 Reply

    Tak dawno nie robiłam knedli.. a ten przepis bardzo mnie do tego motywuje.. 🙂 dziękuje:)

  16. Natalie 17 maja 2016 at 21:07 Reply

    Ale mam teraz smaka na takie kluchy! Wyglądają cudownie 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  17. Madame Malonka 17 maja 2016 at 21:43 Reply

    Nigdy nie robiłam knedli, zawsze wydawały mi się takie skomplikowane…

  18. Marta 17 maja 2016 at 23:42 Reply

    Cóż za pyszności 🙂 koniecznie muszę zrobić knedle z kaszy jaglanej bo jeszcze takich nie jadłam 🙂

  19. AZgotuj 18 maja 2016 at 13:15 Reply

    Cudowne kule 🙂

  20. Joanna Ł 18 maja 2016 at 14:47 Reply

    Przepyszna propozycja 🙂

  21. Beti 18 maja 2016 at 15:08 Reply

    Zapisuję i na pewno zrobię :))

  22. Iwona 18 maja 2016 at 19:20 Reply

    Kasze mam więc morze jutro na obiadek będą knedelki 🙂 oczywiście jak mąż (żądny mięsa ) się zgodzi 😉

    • napiecyku 18 maja 2016 at 20:37 Reply

      Ja również mam problem z mięsożernym mężem 😉

  23. kulinarna148 18 maja 2016 at 19:23 Reply

    Jak tylko będzie sezon na truskawki zrobię na pewno.

  24. Agnieszka Wieczorek 19 maja 2016 at 16:42 Reply

    To pomysł na obiad zdecydowanie dla mnie <3 Uwielbiam knedle, a jaglanych jeszcze nie robiłam, więc wszystko przede mną 🙂

  25. Angelika i Monika (Candy Pandas) 20 maja 2016 at 12:50 Reply

    Czas wreszcie wykonać knedelki bo jeszcze nigdy ich nie jadłyśmy 🙂 Jaglane muszą być super w smaku 🙂

  26. iza 20 maja 2016 at 20:33 Reply

    fajny pomysł; ale mi smaku zrobiłas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *