Kurczak curry z kolorowym ryżem

Jeżeli szukacie pomysłu na prosty, pożywny obiad, w orientalnym klimacie, polecam kurczaka curry z ryżem. Ja wzbogaciłam gulasz z kurczaka w czosnek niedźwiedzi, w rezultacie otrzymałam połączenie bardzo udane smakowo. Czosnek niedźwiedzi, można zastąpić szpinakiem i dwoma ząbkami tradycyjnego czosnku. Zdrowo, pysznie i pikantnie, z delikatną czosnkową nutą w tle. Bardzo polecam 🙂

DSC_7888

Składniki / 3 osoby
  • 3 mniejsze filety z kurczaka
  • 2 szklanki czosnku niedźwiedziego lub szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 płaskie łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryczki chili
  • 2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • puszka mleczka kokosowego
  • masło klarowane do smażenia
  • 300 g ryżu kolorowego
Filety kroję w małą kostkę. Podobnie postępuję z cebulą.
Na rozgrzane masło klarowane, daję cebulę, smażę do czasu, kiedy cebula odparuje wodę.
Dodaję mięso kurczaka, smażę mieszając, do czasu, kiedy mięso zmieni kolor.
Dodaję curry, chili, kolendrę. Wszystko duszę, pod przykryciem, około 20 minut. W trakcie duszenia, mieszam mięso co kilka minut.
Dodaję mleczko koksowe i czosnek niedźwiedzi, wszystko podgrzewam na małym ogniu 1 minutę. Doprawiam sosem sojowym.
Ryż gotuję wg. instrukcji na opakowaniu.
Kurczak z sosem curry, podaję z gorącym ryżem. Smacznego 🙂

DSC_7885

 

komentarzy 17

  1. lena 25 kwietnia 2016 at 11:45 Reply

    Bardzo apetyczne danie:)

  2. rabarbarowo 25 kwietnia 2016 at 11:50 Reply

    Bardzo smakowicie się prezentuje! 🙂

  3. Łukasz 25 kwietnia 2016 at 14:35 Reply

    Niezłe :-).

  4. Joasia 25 kwietnia 2016 at 15:30 Reply

    Przepyszne danie 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

  5. Ladylaura 25 kwietnia 2016 at 18:09 Reply

    Bardzo lekkie i smaczne.

  6. Megly 25 kwietnia 2016 at 18:38 Reply

    Wspaniałe danie 🙂 Uwielbiam kurczaka w curry. Najlepiej smakuje właśnie w towarzystwie ryżu. Pychota! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  7. Madame Malonka 25 kwietnia 2016 at 23:02 Reply

    Chętnie wypróbuje. Proste, szybkie i smaczne. Gdzie kupujesz kolorowy ryż? 🙂

    • napiecyku 25 kwietnia 2016 at 23:05 Reply

      Tak naprawdę wymieszałam ryż biały z czerwonym. Kolorowy, powinien być w większych supermarketach 🙂

  8. Ania - Fabryka Pomysłów 25 kwietnia 2016 at 23:23 Reply

    wspaniały obiad 🙂 a do curry mam słabość 🙂

  9. Królowa Karo 26 kwietnia 2016 at 06:44 Reply

    Ależ to smakowicie wygląda…

  10. Sosna 26 kwietnia 2016 at 16:44 Reply

    Mój ulubiony 😀

  11. Salvador Dali 26 kwietnia 2016 at 17:46 Reply

    uwieeeelbiaaaam <3 <3

  12. Angelika i Monika (Candy Pandas) 26 kwietnia 2016 at 20:28 Reply

    Podoba nam się dodatek czosnku niedźwiedziego. Danie musiało być pyszne 🙂

  13. Beti 27 kwietnia 2016 at 11:05 Reply

    Uwielbiam tak właśnie jeść :)) Super połączone smaki :))

  14. lekcjewkuchni.blogspot.com 27 kwietnia 2016 at 12:04 Reply

    To coś dla mnie, uwielbiam curry:)

  15. Renata - Mój dzień 27 kwietnia 2016 at 12:31 Reply

    bardzo lubię takie dania:)

  16. 4foodsecrets 13 maja 2016 at 05:57 Reply

    Uwielbiam curry 🙂 Twoja potrawa wygląda przepysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *