Surówka z kapusty pekińskiej i sos winegret

Odkąd kilka lat temu zrobiłam swój pierwszy, domowy sos winegret, nigdy nie kupiłam już sosu w torebce. Podstawowe składniki na sos, prawie wszyscy mamy w domu, tym bardziej zachęcam do samodzielnego przygotowania zdrowego sosu do surówek :)
Dzisiejszą surówkę bardzo często robię do obiadu i prawie zawsze do obiadu świątecznego. Kapustę pekińską warto wdrożyć do codziennej diety, ze względu na jej zdrowotne właściwości. Zawiera dużo białka, witamin, aminokwasów, soli mineralnych i chociaż na to nie wygląda, zawiera dużo beta – karotenu. Już połowa szklanki poszatkowanej kapusty, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Kapusta pekińska, znalazła się w grupie 41 najzdrowszych ( najgęstszych odżywczo pokarmów ) i to na wysokim drugim miejscu. Więcej na ten temat, przeczytacie tutaj.
Bardzo polecam tą smaczną, chrupiącą surówkę :)

DSC_2307

Składniki na surówkę
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1/2 ogórka
  • 1 papryka czerwona
  • mała puszka kukurydzy ( 140 g )
Liście kapusty dokładnie myję i szatkuję. Paprykę kroję na pół, usuwam pestki i kroję w kostkę. Ogórek obieram i kroję w kostkę. Kukurydzę płukam na sitku i osączam.
Wszystkie warzywa przekładam do miseczki.
Sos winegret
  • 1 i 1/2 łyżka octu winnego ( można zastąpić sokiem z cytryny )
  • 3 – 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • mała cebulka lub szalotka
  • spora szczypta soli morskiej
  • spora szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół suszonych
Do octu winnego daję sól i pieprz, całość dokładnie ubijam, aż do rozpuszczenia soli. Dodaję oliwę, cały czas ubijając. Dodaję drobno posiekaną cebulkę i zioła, wszystko mieszam.
Sos odstawiam na kilka minut i dodaję do warzyw. Surówkę delikatnie mieszam. Do sosu można jeszcze dodać posiekany ząbek czosnku. Smacznego :)

DSC_2276

Komentarze: 16

  1. Ela 14 grudnia 2015 at 09:42 Reply

    Wspaniała sałatka ! Lubię takie kolorowe pyszności !
    Pozdrawiam serdecznie !

  2. Lena 14 grudnia 2015 at 10:45 Reply

    bardzo lubię tę surówkę;)

  3. amandaricci-butikzprzepisami 14 grudnia 2015 at 11:13 Reply

    Fajna surówka i do tego zdrowa! :)

  4. domowacukierniaewy.blox.pl 14 grudnia 2015 at 13:28 Reply

    Samo zdrowie :)

  5. Renata - Mój dzień 14 grudnia 2015 at 14:00 Reply

    pyszna surówka:)

  6. Angelika i Monika (Candy Pandas) 14 grudnia 2015 at 20:41 Reply

    My jeszcze nigdy nie robiłyśmy takiego sosu bo nie jesteśmy jego fankami :) Ale kto wie! Może Twoje wykonanie by nas przekonało 😀

  7. Kuchnia u Krysi 14 grudnia 2015 at 22:24 Reply

    Smaczna i zdrowa jest Twoja surówka. Kapustę pekińską właśnie ze względu na jej właściwości często podaję do obiadu jako surówkę. Jest doskonała, ponieważ świetnie łączy się z wieloma składnikami :)

  8. Moje Bistro 15 grudnia 2015 at 00:11 Reply

    Takie suróweczki lubię :) Mniamu

  9. Salvador Dali 15 grudnia 2015 at 12:32 Reply

    kolorowo, warzywnie i smacznie :)
    Tak jak uwielbiam 😉

  10. Agnieszka Wieczorek 15 grudnia 2015 at 13:18 Reply

    Surówkę z kapusty pekińskiej bardzo lubię, jest pyszna i zdrowa. Chętnie skorzystam z przepisu na sos winegret, bo mi nigdy nie wyszedł jeszcze taki pyszny, zawsze daję czegoś za mało, albo za dużo :)

  11. marcelina 15 grudnia 2015 at 22:40 Reply

    Ależ fajna wyszła! :) Moje smaki

  12. beata Redzimska 16 grudnia 2015 at 07:58 Reply

    Surowka przepyszna, tez robie wlasnorecznie sos winegret, bo dodaje smaku salatkom i to mozna go przygotowac bardzo prosto. Pozdrawiam serdecznie Beata

  13. Sosna 16 grudnia 2015 at 08:25 Reply

    Przyda się na święta 😀

  14. Magda 16 grudnia 2015 at 10:55 Reply

    Świetna sałatka, zdrowa i kolorowa :)
    Pozdrawiam,
    M

  15. Ania 16 grudnia 2015 at 13:46 Reply

    do obiadu najlepsza :) zdrowa i pełna witamin :)

  16. alezakwas 17 grudnia 2015 at 11:15 Reply

    Urzekająco prosta i wspaniale podana :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *