Home Dania i dodatkiObiady Szybkie klopsiki z sosem pomidorowym

Szybkie klopsiki z sosem pomidorowym

by napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Tego typu klopsiki robię dosyć często, do tej pory jednak nie dodawałam do nich parmezanu czy innego sera. Przepis, nieco przeze mnie zmodyfikowany znalazłam na blogu Mojamałakuchnia i już wczoraj łopatkę, którą miałam przeznaczoną na gulasz zamieniłam na szybkie klopsiki. Wybór bardziej ekonomiczny, smaczny i bardzo trafiony. Klopsiki smakują z sosem pomidorowym, słodko-kwaśnym czy koperkowym, podane do ryżu lub makaronu. Polecam:)

IMG_9048

Składniki

  • 1/2 kg mielonej łopatki
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 mniejsza cebulka drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego
  • mały kubek śmietanki 30% (niekoniecznie)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Do miseczki daję mielone, ser, bułkę tartą, jajko, cebulkę, czosnek, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam. Mokrymi dłońmi formuję klopsiki nieco większe od orzecha włoskiego. Pulpety daję na rozgrzany olej i smażę z każdej strony na złoty kolor.

Sos pomidorowy podgrzewam, dodaję śmietankę i domową przyprawę do zup i sosów. Do sosu daję pulpety, całość gotuję na bardzo małym ogniu ok. 8 min. Smacznego!!!

IMG_9039

IMG_9068

You may also like

14 komentarzy

Kulinarne Inspiracje 9 grudnia 2013 - 17:35

pycha 🙂

Reply
mojamalakuchnia.wordpress.com 9 grudnia 2013 - 18:35

cieszę się, że przepis zamieszczony na moim blogu był inspiracją. zrobione przez Ciebie klopsiki także prezentują się bardzo smakowicie. pozdrawiam ciepło!: )

Reply
Alina w. 9 grudnia 2013 - 21:01

sos ma piękny kolor, klopsiki tez apetyczne

Reply
EcoVitalRewolucjeNaTalerzu 10 grudnia 2013 - 12:13

Pierwsze, co się rzuca w oczy, to właśnie ten sos :). I wszystko pięknie podane 🙂

Reply
galantyna.pl 10 grudnia 2013 - 16:14

Pyszny obiadek.

Reply
domowacukierniaewy 10 grudnia 2013 - 16:46

Ale pyszności 🙂

Reply
domowacukierniaewy 10 grudnia 2013 - 16:46

Ale pyszności 🙂

Reply
ladylaurabloq 10 grudnia 2013 - 16:59

Ależ pysznie!.

Reply
Salvador Dali 10 grudnia 2013 - 17:07

ja nadziewam środek kulki kawałkiem sera, też doobre 🙂
Podoba mi się dod tego sosu, muszę spróbować tak podać 🙂

Reply
Jolanta Starys 10 grudnia 2013 - 18:57

Niezwykle apetycznie wyglądają i pięknie podane 🙂 Pozdrawiam 🙂

Reply
napiecyku 10 grudnia 2013 - 19:14

Pozdrawiam:)

Reply
napiecyku 10 grudnia 2013 - 19:15

Muszę spróbować Twojego sposobu. Pozdrawiam:)

Reply
Shiral 10 grudnia 2013 - 21:32

Mmmm jak smakowicie wyglądają!

Reply

Leave a Comment