Udko z kurczaka z pieczarkami, papryką i cukinią

Like this at Facebook!
Udka, a właściwie ich górna część podane trochę  inaczej smakują doskonale. Ostra papryka dodaje pikanterii tej potrawie. Sos z warzywami dobrze komponuje się z ryżem.
Gorąco Polecam :)

IMG_1919

Składniki

  • 8 górnych części z udka
  • pół szklanki mąki
  • łyżka papryki mielonej ostrej
  • sól i pieprz
  • szklanka musu pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu
  • 1 papryka żółta oczyszczona i pokrojona w paski
  • 15 dkg pieczarek obranych i pokrojonych w grube plastry
  • mała cukinia pokrojona w paski
  • cebulka pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  1. Udka myjemy, suszymy, solimy i pieprzymy
  2. Mąkę  mieszamy z papryką i obtaczamy w niej piersi, następnie smażymy na gorącym tłuszczu i odstawiamy
  3. Cebulkę podsmażamy w rondlu, dodajemy czosnek,  paprykę, pieczarki, na końcu cukinię i mus pomidorowy
  4. Do warzyw dajemy udka i wszystko razem dusimy ok.15min. Ja doprawiam jeszcze przyprawą typu vegeta. Smacznego!!!

IMG_1908

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *