Kapuśniak z ziemniakami

Kapuśniak  ma dwie odsłony, jedna ze świeżą poszatkowaną kapustą, druga z kapustą kiszoną.Latem namawiam jednak na ten ze świeżą kapustą, to smaczna, lekka potrawa.
 
DSCN6217
 
Składniki
 
  • 20 dkg. żeberek
  • 10 dkg. boczku wędzonego
  • 10 dkg. dobrej kiełbasy
  • pół główki kapusty
  • cebula, marchew, pietruszka
  • cebula pokrojona w piórka
  • 4 ziemniaki
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • łykżka masła
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • śmietanka i koperek do dekoracji

Sposób wykonania

  1. Żeberka zalewamy wodą i gotujemy wywar
  2. Na patelni przesmażamy cebulkę,  pokrojony boczek i kiełbasę
  3. Do wywaru dodajemy jarzyny pokrojone w dowolny sposób, przyprawy, boczek z cebulką i kiełbasą, na koniec poszatkowaną kapustę
  4. Z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do zupy, gotujemy całość jeszcze ok.10 min.
  5. Na talerzu można udekorować śmietanką i koperkiem.Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *