Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kurczak w sosie piwnym z fasolką szparagową

Kurczak w sosie piwnym z fasolką szparagową

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Dzisiaj rano zrywając czerwone porzeczki na sok, zauważyłam małe krzaczki fasolki szparagowej, uginające się pod ciężarem zielonych warzyw. Ponieważ od dawna chodzi za mną ,,kurczak z patelni”, pomyślałam, że połączenie piwnych pałeczek i wyrazistej w smaku fasolki zielonej, będzie jak najbardziej trafione.
Pałeczki kurczaka obsmażam, a następnie duszę do miękkości w sosie piwnym. Pod koniec duszenia dodaję fasolkę. Jest to prosty i praktyczny sposób na kurczaka, bez zbędnego nagrzewania kuchni piekarnikiem. Bardzo polecam 🙂

IMG_7067

Składniki
  • 6 pałeczek kurczaka
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 1 szkl. piwa ( u mnie ciemne )
  • 1/2 szkl. bulionu lub wody
  • olej roślinny do smażenia
Panierka do kurczaka
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
Oczyszczoną fasolkę gotuję z łyżeczką soli i cukru, do miękkości. Odcedzam i odstawiam. Pałeczki dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem.
Wszystkie składniki na panierkę daję do foliowego woreczka, razem z pałeczkami, całość dokładnie wstrząsam.
 Na rozgrzany olej, daję pałeczki obtoczone w panierce i smażę na mocno złoty kolor z każdej strony. Dolewam bulion lub wodę, oraz piwo. Pałeczki duszę pod przykryciem do miękkości, około 30 minut, sos powinien się lekko zredukować. Przed podaniem dodaję fasolkę. Na talerzu potrawę dekoruję świeżą pietruszką. Smacznego 🙂

IMG_7076

Powiązane posty

24 komentarze

BEATA REDZIMSKA 10 lipca 2015 - 10:25

Zapowiada sie przepysznie. Nigdy bym nie pomyslala, ze mozna kurczak marynowac w piwie? Pozdrawiam serdecznie beata

Odpowiedź
Lena 10 lipca 2015 - 10:40

Pyszności;)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 10 lipca 2015 - 11:49

Słyszałyśmy, że piwo idealnie nadaje się do mięsa w marynatach ale nigdy nie próbowałyśmy 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 10 lipca 2015 - 16:16

Pyszny kurczak 🙂

Odpowiedź
Calluna 10 lipca 2015 - 17:27

Nie znałam i oczywiście wypróbuję w najbliższym czasie. Pozdrawiam

Odpowiedź
smak i uczucie 10 lipca 2015 - 18:39

Bardzo smaczne . Idealny kurczak 🙂

Odpowiedź
Monika Dudzik 10 lipca 2015 - 20:15

Mmmmm, bardzo apetyczne danie!

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 10 lipca 2015 - 20:55

Bardzo fajne jedzonko, lubię kurczaka 🙂

Odpowiedź
Ania 10 lipca 2015 - 22:52

Najchętniej bym zjadła tą fasolkę samą 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 10 lipca 2015 - 23:36

Świetnie przyrządzone mięsko, podoba mi się całe danie 🙂

Odpowiedź
marcelina 11 lipca 2015 - 10:13

Wpraszam się na takiego kurczaka! 😉

Odpowiedź
Czucherkowo 11 lipca 2015 - 14:43

Muszę to zrobić, nie dość że chodzi za mną od jakiegoś czasu fasolka szparagowa to jeszcze jestem ogromną fanką ciemnego piwa 😀

Odpowiedź
Ania 11 lipca 2015 - 16:52

fajny sposób na kuraka 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 11 lipca 2015 - 20:08

Marynaty z piwa nie próbowałam jeszcze, choć słyszałam o niej wiele dobrego. Jak nic, będę musiała kiedyś spróbować. Kurczak wygląda przepysznie i jeszcze fasolka szparagowa 🙂 Pycha! Pozdrawiam

Odpowiedź
cookiemonster 12 lipca 2015 - 10:56

Uwielbiam tak przyrządzonego kurczaczka z piwem 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 12 lipca 2015 - 11:00

musi być pyszny 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 12 lipca 2015 - 14:01

takie dania są idealne na lato!

Odpowiedź
iza 12 lipca 2015 - 14:44

alez pysznie wygląda to danie

Odpowiedź
mojamalakuchnia 12 lipca 2015 - 17:42

bardzo lubię piwo i myślę, że kurczak w takiej odsłonie bardzo by mi smakował 😉

Odpowiedź
Galantyna.pl 12 lipca 2015 - 21:56

Ale mi narobiłaś “smaka”:)

Odpowiedź
Łukasz 13 lipca 2015 - 10:30

Smakowita i bardzo oryginalna propozycja 😉

Odpowiedź
Pati 15 lipca 2015 - 10:23

Dla mnie pychota!

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 15 lipca 2015 - 14:47

Pięknie wygląda ten kurczak. Ślinka leci na sam widok. Przepis ciekawy, chętnie zrobię takiego kurczaka 🙂

Odpowiedź
AZgotuj 17 lipca 2015 - 18:13

jak “coś” za nami chodzi trzeba natychmiast “to” zaspokoić:):):)

Odpowiedź

Zostaw komentarz