Filety kurczaka panierowane w mące ryżowej z orientalną nutą…tak powinna brzmieć nazwa tej potrawy. To danie powinno już dawno pojawić się na blogu, ponieważ dosyć często właśnie tak przyrządzam kurczaka, zwłaszcza kiedy chcę szybko przygotować syty obiad. Z reguły do tej potrawy podaję samą surówkę, już bez ziemniaków czy ryżu. Mąkę ryżową możecie śmiało zastąpić krupczatką lub kukurydzianą. Gorąco Polecam:)
Składniki
- 2 filety z kurczaka (oczyszczone z błonek i pokrojone na małe kawałki)
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki startego imbiru
- 1/4 łyżeczki curkumy
- 1/2 łyżeczki kolendry
- sól i pieprz cayenne
- szklanka przegotowanej i przestudzonej wody
- olej do smażenia
- Kurczaka doprawiam solą i pieprzem.
- Jajko lekko rozbijam widelcem, dodaję mąkę, imbir, kolendrę, kurkumę. Cały czas mieszając stopniowo dolewam wodę ok. 3/4 szklanki (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany). Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
- Na patelni rozgrzewam olej. Kawałki kurczaka zanurzam w cieście (ciasto nie powinno spływać z kurczaka, jeżeli tak się dzieje, należy do ciasta dosypać trochę mąki). Smażę kurczaka z każdej strony na mocno złoty kolor. Podaję na ciepło z surówką. Smacznego!!!
23 komentarze
Nie miałam styczności z mąką ryżową. Kurczaczek pysznie wygląda 🙂
genialnie to wygląda muszę wypróbować jaki się uda, bo ja bez talencie kulinarne :p
Trzymam kciuki za kurczaka:))
Bardzo ciekawa propozycja;)
Bardzo lubię kurczaka w takim wydaniu:) Wygląda bardzo smacznie, aż ślinka cieknie:) Pycha!
Bardzo ciekawa ta panierka! Chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
Kurczak to wdzięczne mięcho. Często je przyrządzam. Ale w mące ryżowej nigdy nie robiłam. Smakowite 🙂
Mąki ryżowej i kukurydzianej na szczęście nie brakuje w moim miasteczku ,zrobię ,smaczny kurczaczek.
Pyszny kurczaczek 🙂
Dziękuję i Pozdrawiam:))
Ja robiłam kiedyś podobnego kuraka w kukurydzianej, chętnie spróbuję z ryżową! 🙂
W kukurydzianej również jest smaczny:))
zjadłabym:)
Doświadczenia z mąką ryżową mam nikłe to znaczy mam ale raczej w jedzeniu więc chętnie skorzystam z twojego doświadczenia w tym względzie.
Też nie mam dużego doświadczenia z mąką ryżową – może dwa razy piekłam ciasto z jej dodatkiem… kurczak wygląda rewelacyjnie!
Wygląda bardzo apetycznie, na pewno smakowałoby moim dzieciom!
Podoba mi się ta orientalna nuta ; )
Świetna alternatywa dla kurczaka w zwykłej panierce
Będę musiała przygotować takiego kurczaka albo indyka 😉
Kurczak wyszedł wspaniałe pozdrawiam
Cieszę się, że kurczaka smakował 🙂 Pozdrawiam 🙂
Zrobiłam spróbowałam genialna alternatywa dla Ala schabowych z kurczaka. Naprawdę dobre zmieniłam tylko przyprawy 😉
Dziękuję za miły komentarz 🙂