Jeżeli lubisz eksperymenty w kuchni, skuś się na pyszne naleśniki z kaszy manny. Naleśniki nie kleją się do patelni, są puszyste i sycące. Przepis jest sprawdzony i dopracowany. Naleśniki z kaszy manny podaj jak lubisz, z prażonymi jabłkami, z konfiturą, lub z twarożkiem i jogurtem naturalnym 🙂
Składniki na naleśniki z kaszy manny / około 7 naleśników
- 160 g kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 2 mniejsze jajka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier z wanilią
Kaszkę zalej mlekiem, i zostaw do napęcznienia na około 30 – 40 minut. W tym czasie, kilka razy zamieszaj kaszę.
Następnie dodaj jajka, całość chwilę mieszaj energicznie rózgą kuchenną. Teraz dodaj olej i pastę waniliową lub cukier z wanilią, dokładnie połącz składniki.
Na mocno rozgrzaną patelnię nalej trochę oleju, równomiernie rozsmaruj olej na całej powierzchni. Przed każdorazowym nałożeniem porcji, dokładnie zamieszaj ciasto. Smaż naleśniki z każdej strony, na złoty kolor. Po usmażeniu kilku naleśników, patelnię należy ponownie delikatnie natłuścić.
Naleśniki podaj jak lubisz – z prażonymi jabłkami, z konfiturą, lub z twarożkiem i jogurtem naturalnym.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Bardzo chętnie wypróbuję
Polecam i pozdrawiam 🙂
Uwielbiam naleśniki, ale tym przepisem mnie zaskoczyłaś, koniecznie do wypróbowania 🙂
Nie robiłam jeszcze takich, ale na pewno zrobię 😉
naleśniki robiłam już kilka razy są bardzo smaczne
Dziękuję Iza <3
Nawet w starych przepisach mamy nie znalazłam takich naleśników, ale z ciekawości wypróbuję 🙂
Polecam 🙂