To łatwe ciasto ze śliwkami, jest niezawodne i bardzo smaczne. Dodatkowo zrobisz je z kilku podstawowych składników. Najlepszy deser dla fanów pieczonych śliwek 🙂

Składniki na łatwe ciasto ze śliwkami / tortownica śr. 25 cm
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 500 g śliwek
Kruszonka
- 40 g cukru
- 40 g masła miękkiego
- około 90 g mąki pszennej
Śliwki umyj, podziel na pół i usuń pestki. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Składniki na kruszonkę daj do miseczki i rozcieraj w palcach na masę o konsystencji piasku.
Masło ucieraj z cukrem na krem.
Następnie dodaj stopniowo po jednym jajku, za każdym razem ucierając do połączenia. Na tym etapie masa może wyglądać na zważoną.
Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, połącz składniki na gładką masę.
Masę przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię, boki mogą być wyższe.
Na masę ciasno wyłóż połówki śliwek, na śliwki pokrusz kruszonkę.
Ciasto piecz około 45 minut, do lekkiego zrumienienia. Następnie odstaw do schłodzenia 🙂
Smacznego 🙂


