Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Ciasto czekoladowo – brzoskwiniowe z galaretką

Ciasto czekoladowo – brzoskwiniowe z galaretką

by admin
Print Friendly, PDF & Email

Lubię ciasta, które są efektowne, nie są kaloryczne, a lista składników jest krótka 🙂 Do ciasta wykorzystałam dojrzałe i słodkie brzoskwinie, ale możesz dodać również brzoskwinie z puszki. To ciasto czekoladowo – brzoskwiniowe jest lekkie i orzeźwiające o delikatnym smaku brzoskwini i czekolady, w sam raz na końcówkę lata 🙂

 

Składniki na ciasto czekoladowo – brzoskwiniowe z galaretką / foremka 24 x 24 cm.

Składniki na biszkopt
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do nasączenia biszkoptu filiżanka mocnej herbaty + 2 łyżki syropu z brzoskwiń
Składniki na krem
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego lub brzoskwiniowego
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 150 ml wrzątku
Ponadto
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 – 3 duże i słodkie brzoskwinie lub brzoskwinie z puszki

Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 170 stopni.

Jajka ubijaj z cukrem i szczyptą soli na dużych obrotach na gęsty, puszysty i lśniący krem ( około 10 minut ). Dodaj przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia i kakao, całość mieszaj delikatnie i krótko na małych obrotach, tylko do połączenia składników.

Masę przełóż do foremki, wyrównaj powierzchnię i daj do nagrzanego piekarnika, biszkopt piecz około 25 minut, aż boki ciasta będą odchodziły od foremki. Gotowy biszkopt, nasącz naparem herbaty

Galaretkę rozpuść w 150 ml wrzątku i zostaw do schłodzenia. Tężejącą galaretkę o konsystencji gęstego budyniu, zmiksuj ze schłodzonym serkiem homogenizowanym. Masę równomiernie wyłóż na biszkopt i od razu daj do lodówki.

Galaretki ponownie rozpuść w 700 – 800 ml gorącej wody i zostaw do schłodzenia. Świeże brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę.

Brzoskwinie rozłóż na stężałej masie z serka i galaretki. Na owoce przełóż tężejącą galaretkę brzoskwiniową, całość ponownie daj do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego 🙂

You may also like

Leave a Comment