Lubię ciasta, które są efektowne, nie są kaloryczne, a lista składników jest krótka 🙂 Do ciasta wykorzystałam dojrzałe i słodkie brzoskwinie, ale możesz dodać również brzoskwinie z puszki. To ciasto czekoladowo – brzoskwiniowe jest lekkie i orzeźwiające o delikatnym smaku brzoskwini i czekolady, w sam raz na końcówkę lata 🙂

Składniki na ciasto czekoladowo – brzoskwiniowe z galaretką / foremka 24 x 24 cm.
Składniki na biszkopt
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- do nasączenia biszkoptu filiżanka mocnej herbaty + 2 łyżki syropu z brzoskwiń
Składniki na krem
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego lub brzoskwiniowego
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 150 ml wrzątku
Ponadto
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 – 3 duże i słodkie brzoskwinie lub brzoskwinie z puszki
Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 170 stopni.
Jajka ubijaj z cukrem i szczyptą soli na dużych obrotach na gęsty, puszysty i lśniący krem ( około 10 minut ). Dodaj przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia i kakao, całość mieszaj delikatnie i krótko na małych obrotach, tylko do połączenia składników.
Masę przełóż do foremki, wyrównaj powierzchnię i daj do nagrzanego piekarnika, biszkopt piecz około 25 minut, aż boki ciasta będą odchodziły od foremki. Gotowy biszkopt, nasącz naparem herbaty
Galaretkę rozpuść w 150 ml wrzątku i zostaw do schłodzenia. Tężejącą galaretkę o konsystencji gęstego budyniu, zmiksuj ze schłodzonym serkiem homogenizowanym. Masę równomiernie wyłóż na biszkopt i od razu daj do lodówki.
Galaretki ponownie rozpuść w 700 – 800 ml gorącej wody i zostaw do schłodzenia. Świeże brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę.
Brzoskwinie rozłóż na stężałej masie z serka i galaretki. Na owoce przełóż tężejącą galaretkę brzoskwiniową, całość ponownie daj do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego 🙂



