Domowe wafelki z masą z mleka w proszku są ponadczasowe, to znany i lubiany przysmak z PRL-u, do zrobienia na szybko. Do tego deseru wybieraj świeże i kruche wafelki, okrągłe lub kwadratowe. Do masy możesz wykorzystać mix roślinny, zamiast masła. Żeby masa się nie ścięła, nie dodawaj mleka w proszku do gorącej masy czekoladowej, powinna być lekko schłodzona.
Polecam ten deser do porannej kawy i do śniadaniówki dla maluchów, dzieci przepadają za wafelkami z masą czekoladową 🙂
Składniki na wafelki z masą z mleka w proszku
- paczka wafli ( cztery lub pięć wafli, u mnie pięć kwadratowych wafli )
- 1/2 szklani cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
- 200 g masła lub mixu roślinnego
- 3 łyżki kakao
W rondelku rozpuść masło z cukrem i płynnym mlekiem, pomieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj kakao, wszystko pomieszaj rózgą kuchenną do dokładnego połączenia, chwilę podgrzewaj na małym ogniu. Odstaw do schłodzenia.
Do schłodzonej, lub lekko ciepłej masy, dodaj mleko w proszku, wszystko ponownie pomieszaj rózgą kuchenną, do powstania gładkiej masy.
Rozprowadź kolejno masę na waflach, układając jednocześnie jeden na drugi, dociśnij wafelki drewnianą deską i odłóż na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Ostrym nożem, pokrój andrut na małe kwadraty.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Tych wafli dla mnie nie trzeba specjalnie zachwalać bo ja je pamiętam z dzieństwa jako te najpyszniejsze:)
Garnek po masie był wydrapany do czysta a
jak smakowało samo mleko w proszku ukradkiem sięgnięte zamoczonym paluchem…mniam:)
Fajne wspomnienia:)
Pozdrawiam 🙂
Bardzo mi miło, ja również wydrapałam garnek 😀
Jeju, jak ja szukałam tego przepisu! Dziękuję!
Bardzo proszę 😀