Prosta, sycąca zupa – krem z jesiennych warzyw, która dobrze smakuje o każdej porze dnia. To również sposób, na bezmięsny, lekki obiad. Gotową zupę, dopraw szczyptą chili i gałki muszkatołowej, podawaj z grzankami lub z paluchami ptysiowymi…zajadaj ze smakiem 🙂
Składniki na zupę-krem z pora, selera i marchewki
- 3-4 ziemniaki
- 1 mały seler lub kawałek dużego selera
- 2 młode marchewki
- 2 pory ( jasna i jasnozielona część )
- 4 ząbki czosnku
- 50 g serka topionego Hochland
- oliwa lub masło klarowane do smażenia
- 1 płaska łyżka majeranku / duża szczypta gałki muszkatołowej / duża szczypta mielonego chili / 3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki i seler, pokrój w kostkę. Marchewki pokrój na plasterki. Z porów usuń wierzchnie liście, natnij wzdłuż i pokrój na półplasterki. Czosnek drobno posiekaj.
Do wody ( około 1,5 litra ) daj liście laurowe, ziemniaki i seler, wszystko gotuj do czasu, kiedy warzywa będą al’dente.
Na patelni rozgrzej pełną łyżkę masła klarowanego, dodaj czosnek, pory i marchewkę. Warzywa smaż mieszając, aż por odparuje wodę, a marchewka lekko zmięknie.
Teraz dodaj marchewkę z porem do wywaru, dodaj też majeranek, gotuj wszystko do miękkości. Dodaj serek topiony pokrojony na kawałki, podgrzewaj do czasu, kiedy składniki się połączą, usuń liście laurowe i zmiksuj zupę na krem.
Dopraw do smaku wg. uznania. Zupę podawaj gorącą, delikatnie posypaną przyprawami, można dodać odrobię oliwy.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Bardzo lubię krem z pora, ale w takiej kompozycji jeszcze nie próbowałam.
Pozdrawiam Karolina 🙂