Prosty deser kokosowy z kaszką manną i czekoladą, w sam raz na deszczową niedzielę dla całej rodziny. Deser pożywny, bardzo smaczny, jest łatwy do zrobienia. W smaku, deser bardzo przypomina popularne batoniki typu bounty. Smakuje na ciepło i na zimno, sam oceń jaką wersję wybierzesz 🙂
Składniki na deser z kaszką manną, czekoladą i kokosem / 3 porcje
- 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki kaszki manny
- 2 – 3 łyżeczki cukru
Masa czekoladowa
- 50 g czekolady gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
- łyżeczka masła
- 2 -3 łyżki mleka
- chipsy kokosowe ( opcjonalnie )
Mleko postaw na gaz, dodaj cukier i wiórki kokosowe, pomieszaj. Po chwili dodaj 3 łyżki kaszki manny, wszystko gotuj intensywnie mieszając, na bardzo małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, łyżeczką przełóż równe porcje do małych pucharków.
Czekolady podziel na mniejsze kawałki, daj do małego garnuszka, dodaj łyżeczkę masła i mleko. Wszystko podgrzewaj na bardzo małym ogniu, intensywnie mieszając. Składniki powinny się połączyć, a masa powinna być płynna.
Czekoladową masę, możesz pomieszać z masą kokosową, przed nałożeniem do pucharków. Możesz również dodać porcję płynnej czekolady, na masę kokosową. Deser dodatkowo, można udekorować chipsami kokosowymi….mniam 🙂
Smacznego 🙂
1 komentarz
Przepyszny deser i ten kokosowy smak to coś co uwielbiam ^_^