W mojej rodzinie, wszyscy lubimy sałatkę z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulką. Ta sałatka będzie idealnym dodatkiem do obiadu, hod dogów i tortilli.
Jest chrupiąca, lekko słodka, warto spróbować 🙂
Składniki na sałatkę z czerwonej kapusty
- 1/2 główki kapusty czerwonej
- 1 cebula
- 1 winne jabłko
- łyżka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Usuń wierzchnie, uszkodzone liście i jasny głąb. Kapustę drobno poszatkuj, za pomocą tarki do krojenia kapusty.
W garnku zagotuj wodę, dodaj kapustę, łyżeczkę soli, łyżkę cukru, oraz łyżkę soku z cytryny. Całość gotuj około 10 minut, aż kapusta będzie al’dente. Młoda kapusta, nie wymaga długiego gotowania. Kapustę przecedź i odstaw.
Na niewielką ilość oleju, daj cebulę pokrojoną w małą kostkę, smaż do czasu, kiedy cebulka lekko się przyrumieni.
Do cebuli dodaj kapustę, dokładnie pomieszaj i przełóż do miseczki, dodaj również starte jabłko.
Sałatkę dopraw pieprzem, dodaj też 2 łyżeczki soku z cytryny, dokładnie pomieszaj. Odłóż do lodówki na godzinę, niech smaki dokładnie się połączą.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Oj jak dawno nie robiłam tej sałatki. Ja dodaję surową cebulę.
Ostatnio robiłam z białej i czerwonej kapusty. Pół główki mi jeszcze zostało, więc wypróbuję.
Polecam, z mieszanej kapusty też dobry pomysł 🙂