Najprostszy przepis, na przecier pomidorowy do słoików na zimę. Pomidory przecieram przy pomocy elektrycznej maszynki do tarcia, można również użyć przecieraka – specjalnej maszynki stworzonej do tarcia owoców i warzyw. Włoszki natomiast, ścierają na tarce połówki pomidorów, aż skórka nie zostanie w dłoni. Niektórzy gotują kawałki pomidorów, a powstałą pulpę przecierają przez sito. Do przecieru najlepsze będą pomidory typu lima, mają zbity, mięsisty miąższ i stosunkowo małą zawartość soku.
Pyszne, letnie pomidory zamknięte w słoiku, będą znakomitą bazą do zimowej zupy pomidorowej, czy do pomidorowego sosu 🙂
Składniki na przecier pomidorowy do słoików
- 2 kg. pomidorów ( najlepsze będą typu lima )
- płaska łyżka soli
- 3 łyżeczki suszonej bazylii
Przygotuj około 6 słoików o pojemności 300 ml. Słoiki i nakrętki powinny być czyste i wyparzone.
Pomidory umyj, natnij nożem, zalej wrzątkiem i ściągnij skórkę. Miąższ rozetrzyj, za pomocą elektrycznej maszynki z nakładką do ścierania. Można również użyć specjalnej maszynki, do przecierania owoców i warzyw. Włoszki, często kroją pomidory na pół ze skórką i ścierają na grubych oczkach, aż skórka nie zostanie w dłoni.
Powstałą pulpę daj do garnka i podgrzewaj, dodaj sól i roztarte zioła, pomieszaj. Gotuj około 15 minut, na bardzo małym ogniu. Długo gotowany przecier będzie bardziej gęsty, uważam jednak, że sok z pomidorów jest tak samo smaczny i wartościowy, jak pulpa 🙂
Gorący przecier prosto z garnka, nałóż do słoików i starannie zakręć. Słoiki ułóż na desce i przykryj ściereczką, zostaw do schłodzenia. Po schodzeniu, przenieś słoiki w chłodne miejsce.
Jeżeli nakładasz do słoików chłodniejszy przecier, należy go pasteryzować. Daj słoiki do większego garnka, wyłożonego ściereczką, nalej wodę do 1/2 wysokości słoików i gotuj całość pod przykryciem na bardzo małym ogniu, około 20 minut.
Smacznego 🙂