Tajemnicą sukcesu tego ciasta, jest staranne ubicie jajek z cukrem i stopniowe dodawanie reszty produktów – tak, żeby piana nie opadła. Ciasto z podstawowych, łatwo dostępnych produktów, truskawki możesz zamienić na inne, letnie owoce. Placek jest z dodatkiem oleju, mimo to, jest bardzo lekki, niemal biszkoptowy.
Polecam zdecydowanie, to lekkie ciasto z truskawkami, do herbaty na świeżym powietrzu 🙂
Składniki na ciasto z truskawkami / foremka 24 x 24 cm lub tortownica śr. 26 cm.
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( można użyć orkiszowej )
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego w temperaturze pokojowej
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- około 15 – 17 sztuk truskawek
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
- garść płatków migdałowych ( opcjonalnie )
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Truskawki umyj i zostaw do osączenia.
Do misy miksera wbij jajka, i zacznij ubijać na większych obrotach. Po chwili, stopniowo dosypuj cukier. Całość ubijaj do czasu, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gęsta, puszysta i lśniąca.
Teraz zmniejsz obroty miksera, i cienkim strumieniem wlewaj olej. Mieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
Następnie stopniowo dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie pomieszaj delikatnie i krótko, tylko do połączenia składników z mąką. Dodaj też aromat waniliowy.
Dno foremki, wyłóż papierem do pieczenia, ciasto przełóż na blaszkę i wyrównaj powierzchnię ciasta.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Truskawki przekrój na pół i ułóż “brzuszkami” do dołu. Żeby mieć pewność, że owoce nie opadną na dno, możesz zanurzyć “brzuszki” truskawek w mące, cukrze pudrze, lub w cynamonie. Można dodatkowo wierzch ciasta, posypać płatkami migdałów.
Czas pieczenia zależy od wysokości ciasta, u mnie w foremce 24 x 24 cm. ciasto piekło się 45 minut. Wierzch ciasta, powinien się mocno zarumienić, a boki powinny odchodzić od blaszki. Warto zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków, jeżeli patyczek wbity parę razy w ciasto, jest suchy, ciasto jest gotowe 🙂
Gotowe ciasto, można opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂
5 komentarzy
Uwielbiam takie ciasta 🙂
Ja również 🙂
Sezon truskawkowy w pełni, więc to ciasto jak najbardziej na czasie.
Wygląda przepyszotnie!
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam 🙂
doskonałe ciasto na letni deser:)