Bardzo lubię tego typu desery, są delikatne i tanie. Biszkopt pieczemy krótko, nie powinien być wysuszony. Natomiast galaretka, nie może być płynna po nałożeniu na biszkopt. Nakładam łyżką na pół ściętą, ale wciąż miękką galaretkę, w przeciwnym wypadku galaretka spłynie, lub wsiąknie w biszkopt.
Słodkie truskawki, zatopione w galaretce, otulone puszystym biszkoptem – ten deser musi dobrze smakować. Polecam tą aromatyczną roladę z galaretką i truskawkami na majówkę 🙂
Składniki na roladę biszkoptową z galaretką i truskawkami
Składniki na biszkopt
- 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 ml. gorącej wody
- około 12 większych truskawek
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotuj dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, czystą lnianą ściereczkę i arkusz papieru do pieczenia. Papier rozłóż na blaszce.
Białka ubij z solą, na puszystą pianę. Stopniowo dodaj żółtka, następnie cukier i nadal ubijaj na puszysty i gęsty krem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat. Bardzo delikatnie, połącz składniki. Mieszaj tylko do połączenia.
Masę przyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię.
Daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, ciasto piecz na środkowej półce, około 10 minut. Ciasto powinno się lekko zarumienić z góry.
Na stole rozłóż czystą ściereczkę, ciasto przełóż na ściereczkę papierem do góry. Ostrożnie usuń papier, a biszkopt zwiń w roladę, razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Zostaw do schłodzenia.
Truskawki umyj, usuń zielone szypułki.
Galaretkę starannie rozpuść, w 400 ml. gorącej wody, zostaw do schłodzenia. Kiedy galaretka się schłodzi, daj do lodówki. Co pewien czas sprawdzaj, czy galaretka jest wystarczająco ścięta. Powinna być na pół ścięta, płynna galaretka, może spłynąć lub wsiąknąć w biszkopt.
Biszkopt ostrożnie rozwiń, wzdłuż dłuższego brzegu ułóż truskawki, można też zabezpieczyć boki w miejscu, gdzie wyłożysz galaretkę. Tężejącą galaretkę wyłóż na biszkopt i sprawnym ruchem ponownie zwiń roladę. Ściereczką owiń roladę i daj do lodówki na 5 godzin, najlepiej na całą noc.
Gotową roladę, można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂