Jesienne ciasto marchewkowe, z dodatkiem świeżej marchewki i cynamonu. Ciasto bardzo delikatne, długo zachowuje świeżość, można je wzbogacić o posiekane orzechy włoskie, czy suszone owoce.
Taka marchewkowa babka, sprawdzi się na wycieczce, w szkole i w pracy. Pysznie smakuje do porannej kawy 🙂
Składniki na ciasto marchewkowe / foremka 12 x 25 cm.
- 1 większa drobno starta marchewka ( 200 g )
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 szklanki oleju
- 250 g mąki pszennej
- 3 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Polewa czekoladowa
- 70 g gorzkiej czekolady
- 2 pełne łyżki masła
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubij z połową cukru i z solą, na gęstą i sztywną pianę.
Żółtka ubij z drugą połową cukru, na gęsty kogel – mogel. Dodaj marchewkę ( razem z sokiem ), oraz mąki przesiane z sodą i proszkiem do pieczenia. Połącz składniki.
Dodaj olej, miód i cynamon. Ponownie pomieszaj.
Na koniec dodaj pianę ubitą z białek, delikatnie pomieszaj.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto do foremki, wyrównaj powierzchnię.
Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia, około 60 minut. Pod koniec pieczenia, warto zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków. Gotowe ciasto odstaw do schodzenia.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki, i rozpuść z masłem na gładką masę, na bardzo małym ogniu. Gorącą masą, posmakuj ciasto. Smacznego 🙂
1 komentarz
Zgraliśmy się bo i u mnie ciasto marchewkowe 😀