Tym razem kasza jaglana, gotowana na bulionie, na sposób włoskiego risotto. Zamiast ryżu, mamy tutaj zdrową kaszę, pieczarki i suszone pomidory. Kasza jaglana, mięknie dość szybko w trakcie gotowania, więc danie przyrządzisz do 40 minut, wliczając przygotowanie. Bardzo smaczna propozycja, na zdrowy i pożywny, wegetariański posiłek, również do pracy 🙂
Składniki na kaszotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami / 3 porcje
- 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego *
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 200 g pieczarek
- 6 płatków suszonych pomidorów
- 2 gałązki tymianku lub rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oliwa
- garść posiekanej pietruszki
Kaszę dokładnie przepłukaj w mocno zimnej wodzie, zostaw na sitku do osączenia.
Na dużej patelni, rozgrzej kilka łyżek oliwy, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, gałązki ziół i posiekany czosnek. Wszystko smaż mieszając, do czasu, kiedy cebula się zarumieni.
Dodaj obrane i pokrojone na plasterki pieczarki, ponownie smaż wszystko mieszając. Połowę pieczarek odłóż na talerzyk.
Na patelnię, dorzuć kaszę i drobno pokrojone suszone pomidory, wszystko chwilę smaż mieszając. Następnie dolej szklankę ciepłego bulionu. Patelnię przykryj pokrywką, całość gotuj na małym ogniu, do czasu, kiedy kasza wchłonie wodę.
Teraz ponownie dolej bulion i gotuj kaszotto, mieszając od czasu, do czasu, aż kasza wchłonie wodę. Jeżeli bulion nie był doprawiony, dodaj pieprz i sól do smaku. Dodaj również odłożone pieczarki.
Podawaj ze świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂
1 komentarz
Pycha danie 🙂