Kto lubi sięgać po smaki dzieciństwa ? Zwłaszcza, jeżeli smaki dzieciństwa to gorące, pachnące cynamonem i orzechami, jabłka pieczone w piekarniku. Bardzo polecam pieczone jabłka, zwłaszcza na długie, zimowe wieczory dla dzieci i dorosłych. Pieczone jabłka, zachowują wszystkie wartości odżywcze, są lekkostrawne, a pektyny zawarte w jabłkach pieczonych, poprawiają pracę układu pokarmowego, oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych substancji.
A przy tym jabłka po obróbce termicznej, są zwyczajnie bardzo smaczne i delikatne. Moja jabłka wypełniłam mieszanką orzechów, żurawiny i kajmaku z cukierków krówek, zamiast kajmaku świetnie sprawdzi się miód 🙂 Polecam, jabłka stygną 🙂
Składniki na jabłka pieczone w piekarniku
- 5 sztuk jabłek
- 2 – 3 twarde cukierki krówki
- 1/4 szklanki orzechów lub migdałów
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 łyżeczki cynamonu ( opcjonalnie )
- 1/2 szklanki wody
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Jabłka dokładnie umyj, utnij górną część jabłka ( około 1, 5 cm ) i odłóż.
Małym nożykiem, wydrąż gniazda nasienne. Łatwiej to zrobić za pomocą drylownicy do jabłek.
Twarde krówki, posiekaj nożem, razem z orzechami i żurawiną.
Otwory w jabłkach, wypełnij po brzegi mieszanką, orzechów, żurawiny, cynamonu ( jeżeli używasz ) i kajmaku z pokruszonych cukierków.
Jabłka ułóż w naczyniu do zapiekania, na dno nalej 1/2 szklanki wody. Na każde jabłko, nałóż odłożoną wcześniej “czapeczkę”. Całość zapiekaj około 40 minut, do miękkości. Czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek.
Jabłka są najsmaczniejsze na ciepło. Smacznego 🙂
3 komentarze
Dla mnie pychota!
Dla mnie również 😀
Uwielbiam je od dzieciństwa! Takie proste i takie pyszne!