Pyszna propozycja obiadowa z drobiowym mięsem i warzywami tj. brokuł, marchewka i cebula. Mięso początkowo jest smażone, a następnie duszone z warzywami. Na końcu dodaję brokuł, który jest w zasadzie gotowany na parze. Zamiast śmietaną, sos zagęściłam śmietankowym serkiem śniadaniowym 🙂
Jednogarnkowy, smaczny i sycący obiad dla całej rodziny 🙂
Składniki na filety drobiowe w sosie serowo – brokułowym / 4 porcje
- 2 większe filety z kurczaka lub polędwiczki z piersi indyka
- 2 mniejsze marchewki
- 2 mniejsze cebule
- 1 mały brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki białego serka śniadaniowego
- spora szczypta startej gałki muszkatołowej
- łyżka majeranku
- płaska łyżka papryki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Każdy filet przekrój poziomo, na dwa cieńsze płaty. Mięso posyp równomiernie słodką papryką, solą i pieprzem z każdej strony.
Marchewki, cebulę i czosnek, obierz ze skórki. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj. Brokuł podziel na małe różyczki.
Na dnie dużej patelni, rozgrzej porcje oleju, dodaj cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli i delikatnie przesmaży, odsuń ją na boki patelni, dodaj filety. Filet smaż z dwóch stron, na złoty kolor.
Dodaj startą marchewkę, dolej szklankę wody, pomieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, około 20 minut.
Odlej do kubka około 1/2 szklanki gorącego sosu, dodaj serek śniadaniowy, energicznie mieszaj do czasu, kiedy składniki odkładnie się połączą, dodaj gałkę muszkatołową. Całość dodaj do pozostałego sosu, dodaj majeranek, pomieszaj i zagotuj. W razie potrzeby, można dodać trochę wody.
Na mięso wyłóż różyczki brokułu, przykryj patelnię. Ponownie gotuj na małym ogniu, około 10 minut, do czasu, kiedy różyczki będą al dente. Na koniec dopraw sos, pomieszaj składniki.
Podawaj z ryżem, kaszą lub z ziemniakami 🙂 Smacznego 🙂
‘
2 komentarze
pyszny sosik!
Całość również, polecam 🙂