Propozycja na lekki obiad – filet kurczaka z marynaty na bazie miodu i sosu sojowego, oraz sałatka z letnich warzyw. Taki obiad przygotujesz dość szybko, mięso można pokroić w paski, dodać do całości i zabrać do pracy.
Sałatka dobra również na kolację dla dwojga….Pycha 🙂
Składniki na sałatkę z kurczakiem
- 2 małe filety kurczaka
- mała główka sałaty masłowej lub lodowej
- 2 ogórki gruntowe
- 1 pomidor
- 8 rzodkiewek
- pędy cebuli dymki
- garść posiekanych pestek dyni
Sos do sałatki
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka płynnego miodu
Marynata
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 2 starte ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju lub oliwy
Składniki na marynatę dokładnie wymieszaj w szklanej miseczce. Umyte i osuszone filety, dokładnie obtocz w marynacie i zostaw w lodówce na 60 minut.
Warzywa dokładnie umyj i osusz. Ogórki i pomidory, można obrać ze skórki. Liście sałaty podziel na mniejsze kawałki, pozostałe warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa daj do miseczki, pomieszaj składniki na sos do sałatki i dodaj do warzyw. Całość delikatnie pomieszaj.
Filety kurczaka, smaż a rumiano z każdej strony, następnie przykryj patelnie pokrywką i duś do miękkości. W razie potrzeby, dolej trochę wody. Gotowe mięso pokrój na paseczki, dodaj do sałatki.
Całość posyp pędami dymki i pestkami dyni. Smacznego 🙂
3 komentarze
Wiosna na talerzu
świetna propozycja na upalne dni
Poproszę taki zestaw. Idealnie, lekko a tak smacznie i pięknie