Pożywna włoska zupa, w której znajdziesz mnóstwo warzyw, w tym włoską fasolkę cannellini. Zupa toskańska, zazwyczaj jest podawana z pajdą opieczonego chleba, który ma wygodne miejsce na dnie miseczki 🙂
Zupa toskańska to dobry sposób, na wykorzystanie resztek warzyw i czerstwego pieczywa. Zapraszam, zupa stygnie 🙂
Składniki na zupę toskańską
- 7 szklanek wody lub bulionu
- 250 g małej fasolki cannellini
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 2 ziemniaki
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku + 2 ząbki do pieczywa
- kilka liści kapusty, spora garść jarmużu lub 2 zamrożone kulki szpinaku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przyprawy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
Po podania – kromki chleba, bułeczki lub bagietki.
Fasolkę namocz dzień wcześniej, wieczorem. Namoczoną fasolkę gotuj z łyżeczką soli, do miękkości i osącz.
Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę, lub zetrzyj na dużych oczkach. Ziemniaki i cebulę, pokrój w kostkę. Seler pokrój na plasterki. Czosnek drobno posiekaj.
W większym garnku, rozgrzej kilka łyżek oliwy, dodaj cebulę, czosnek i suszone zioła. Chwilę smaż mieszając, do czasu, kiedy cebula się przyrumieni. Dorzuć pietruszkę, marchewkę i seler. Ponownie smaż kilka minut, mieszając.
Dolej bulion. Do bulionu dodaj ziemniaki, połowę fasolki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu, około 30 minut.
Do drugiej połowy fasolki, dolej szklankę bulionu. Wszystko zmiksuj na mus. Dodaj do zupy.
Pod koniec gotowania, dodaj poszatkowane liście jarmużu, kapusty lub szpinak. Gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku wg. uznania.
Kromki chleba, natrzyj oliwą i smaż na rumiano z dodatkiem zgniecionego czosnku. Kromki daj na dno miseczki i nalej zupę, lub podaj jak lubisz.
Do zupy można również dodać, pokrojone pomidory, lub pomidory z puszki. Opcjonalnie, można dodać drobny makaron. Można użyć fasolki z puszki 🙂
Smacznego 🙂
3 komentarze
koniecznie zrobię!
Polecam Madzia :):)
Pysznie wygląda 🙂