Na pewno są tutaj smakosze buraczków, którzy nie pogardzą sałatką z dodatkiem sera feta, czerwonej cebulki i pestek dyni. Sałatka zdrowa i bardzo dekoracyjna. Alternatywą do sera feta, możne być zwykły twaróg lub inny, podpuszczkowy serek typu włoskiego.
Warto ułożyć składniki warstwowo, wtedy sałatka cieszy również zmysły wzroku.
Polecam na małe spotkania, w gronie przyjaciół i znajomych 🙂
Składniki na sałatkę z buraczkami
– 1 mniejsza sałatka masłowa lub strzępiasta
– 3 małe buraczki
– 1 cebulka czerwona
– 150 g sera feta ( opcjonalnie ser twarogowy, lub inny podpuszczkowy ser typu włoskiego )
– garść pestek dyni
Sos musztardowy
– 1 pełna łyżka musztardy
– 2 łyżeczki płynnego miodu np. lipowy
– łyżka octu winnego lub soku z cytryny
– szczypta białego pieprzu
Liście sałatki umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Buraczki ugotuj w wodzie, lub na parze. Buraczki można również upiec w piekarniku, w rękawie lub w folii aluminiowej. Małe buraczki pieczemy około 60 minut, można je piec przy okazji pieczenia chleba lub ciasta.
Gotowe buraczki obierz ze skórki i pokrój na plasterki.
Cebulę pokrój w cienkie piórka.
Ser pokrój na plasterki, w kostkę lub po prostu pokrusz.
Składniki na sos, energicznie pomieszaj.
Na płaskim talerzu, ułóż warstwami – sałatkę – buraczki – ser – cebulkę – pestki dyni. Całość delikatnie polej sosem musztardowym. Sos, można zrobić z podwójnej porcji.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Buraczki i ser feta to bardzo ciekawe i pyszne połączenie 🙂 I do tego jak ta sałatka zjawiskowo wygląda 🙂
Dziękuję Karolina 🙂
Uwielbiam pod każdą postacią warzywa, surówki i inne zdrowe jedzenie. Uwielbiam ser feta i już czytając przepis widzę, że jest świetnie połączone smakowo i dla oka.