Bardzo smaczne buraczki tarte do słoików, zimą chętnie sięgamy po takie gotowe specjały. Buraczki przed wsadzeniem do słoików, trzymałam w zalewie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, goździków, czosnku i cebulki. Mają delikatnie ostry smak, z wyraźnym posmakiem goździków. Polecam ten przepis do wypróbowania 🙂
Składniki na buraczki do słoików
– 4 kg. buraków
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka octu – może być ocet winny lub spirytusowy
– 4 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 10 ziaren ziela angielskiego
– 10 ziaren pieprzu
– 8 szt. liści laurowych
– 6 goździków
– 1 łyżka soli
Dodatkowo przygotuj około 12 słoików o pojemności 350 – 400 ml. Słoiki powinny być czyste i wyparzone.
Buraki ugotuj do miękkości i obierz ze skórki. Ręcznie, lub za pomocą elektrycznej maszynki do przecierania, zetrzyj buraki na wiórki lub na puree.
Cebulę pokrój na drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
Do większego garnka, daj wszystkie składniki, oprócz buraków. Nie dolewaj wody !!!.
Wszystko gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, około 10 minut.
Do lekko przestudzonej zalewy, dodaj buraczki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, drewnianą łyżką i odstaw na kilka godzin lub na całą noc.
Przed wsadzeniem do słoików, ponownie wszystko wymieszaj, napełnij słoiki i starannie zakręć.
Słoiki pasteryzuj około 25 minut od zagotowania, na małym ogniu. Gorące słoiki wyciąg z garnka, ułóż ciasno na drewnianej desce i przykryj ściereczką. Można też zostawić słoiki w garnku np. na całą noc.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Wspaniałe bo domowe
Ja w tym roku buraczków nie zaprawiałam, bo junior nie je, a mnie wystarczy to, co zostało z ubiegłego roku, ale kilka słoiczków buraczków zawsze lubię mieć.
U nas co roku 10 słoików 🙂
dobrze mieć w spiżarni takie cuda!
To prawda 🙂
Trochę wysiłku, ale na pewno warto zrobić takie buraczki 🙂
W tym roku nie robiłam. Ale uwielbiam swoje buraczki
U nas w domu buraczki od zawsze były robione na zimę , ale w nieco inny sposób , bo z papryką .Chętnie wypróbuję ten przepis , bo wydaje się mniej pracochłonny .
Polecam 🙂