Ziemniaki z patelni, to pomysł na prosty i lekki wegetariański obiad. To ciekawa alternatywa, dla tradycyjnego puree. Do tego dania, nadadzą się niezjedzone ziemniaki z dnia poprzedniego. Moje ziemniaki podałam z fasolką szparagową, gotowaną na parze i z kefirem….mniam 🙂
Składniki / 2 porcje
– 7 mniejszych ziemniaków
– 1 cebula pokrojona w kostkę
– 3 ząbki czosnki drobno posiekane
– 5 płatków suszonych pomidorów drobno pokrojonych
– szczypta oregano
– 3 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku
– 250 g fasoli szparagowej
– olej roślinny do smażenia
– sól, pieprz do smaku
Ziemniaki gotuj w mundurkach, w lekko posolonej wodzie. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Po ugotowaniu, zalej zimną wodą, odcedź i obierz ze skórki.
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj pokrojone suszone pomidory, podsmaż chwilę mieszając. Dodaj cebulkę i czosnek, smaż kolejne pół minuty.
Dodaj ziemniaki, pokrojone na małe kawałki. Całość smaż mieszając, do czasu, kiedy ziemniaki będą gorące.
Gotowe ziemniaki dopraw oregano i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem. Podaj z fasolką szparagową, gotowaną na parze i z kefirem…mniam 🙂
7 komentarzy
taki wiosenny obiad!
Pozdrawiam Madzia 🙂
uwielbiam takie obiady
Ja również 🙂
Świetna opcja. Podoba mi się 😀
Lubię takie dania 😀
niby tylko ziemniaki a potrafia stworzyc takie fajne danie 😉