Pomysł na deser na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem sezonowych owoców. Deser możesz skropić likierem waniliowym, rozpuszczoną czekoladą lub posypać np. płatkami migdałów. Ten lekki mini – deser, przygotujesz w zaledwie kilka minut i będzie gotowy, po dwóch godzinach tężenia w lodówce 🙂
Zobacz przepis na inny prosty deser jogurtowy z musem owocowym
Składniki na deser jogurtowy / 3 porcje
- 600 ml. naturalnego jogurtu
- 2 łyżki żelatyny
- 2 płaskie łyżki brązowego cukru ( opcjonalnie )
- owoce – 2 banany, 2 kiwi, dojrzałe mango lub brzoskwinie z puszki, 2 dojrzałe gruszki
- 1/4 szklanki likieru waniliowego
Żelatynę wymieszaj w małym garnuszku, z trzema łyżkami wody. Odstaw do napęcznienia.
Postaw garnuszek na małym ogniu i podgrzewaj delikatnie do rozpuszczenia. Żelatyna nie powinna się zagotować, ponieważ wtedy straci właściwości żelujące.
Do rozpuszczonej żelatyny, dodaj dwie łyżki jogurtu i dokładnie wymieszaj. Jeżeli używasz, dodaj 2 płaskie łyżki cukru.
Wszystko dodaj do reszty jogurtu, ponownie dokładnie wszystko pomieszaj.
Jogurt podziel, do trzech małych pucharków. Daj do lodówki, do stężenia.
Na koniec dodaj owoce, pokrojone na mniejsze kawałki. Całość polej likierem waniliowym. Od razu podawaj. Smacznego 🙂
6 komentarzy
ile owoców!
Pozdrawiam Madzia 🙂
Pycha, ma słabość do takich deserów, proste składniki i niezwykle apetyczny efekt 🙂
Jak zwykle smacznie i pięknie podane 🙂
Wygląda smacznie 😉
Dziękuję i pozdrawiam 🙂