Home Na słodkoBabki i muffiny Wilgotne babeczki z jabłkami i czekoladą

Wilgotne babeczki z jabłkami i czekoladą

autor admin
Babeczki z jabłkami i czekoladą
Print Friendly, PDF & Email

Bogato nadziane babeczki kefirowe, z kawałkami jabłek i gorzkiej czekolady. Nadzienia jest tak dużo, że bałam się, czy delikatne ciasto nie upadnie pod jego słodkim ciężarem 🙂

Nic z tych rzeczy, babeczki są jak trzeba, bardzo delikatne, wilgotne i smakowite. Będą doskonałym pomysłem na deser i drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych łasuchów 🙂

Składniki na muffiny z jabłkami i czekoladą / 14 sztuk

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej ( u mnie pszenna orkiszowa razowa )
  • 100 g czekolady ( u mnie gorzka )
  • 1 i 1/2 jabłka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę.

Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki.

Do jednej miseczki daj przesiane mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę, pomieszaj składniki.

Do drugiej daj mokre składniki i starannie wymieszaj rózgą kuchenną.

Połącz składniki mokre i suche. Dodaj jabłka i czekoladę. Całość mieszaj krótko, tylko do połączenia.

Foremkę na muffiny, wypełnij papilotkami. Każdą napełnij ciastem. Babeczki piecz w temperaturze 180 stopni, około 25 minut, do czasu, kiedy się mocno zarumienią.

Muffiny najlepiej smakują na następny dzień 🙂 Smacznego 🙂

Powiązane posty

5 komentarzy

Magdalena 3 października 2019 - 19:49

jakie apetyczne!

Odpowiedź
Patrycja Reszko 7 października 2019 - 15:04

Koniecznie muszę upiec babeczki!

Odpowiedź
Królowa Karo 7 października 2019 - 21:05

Idealne na drugie śniadanie 🙂 U mnie często bananowe, ale chętnie spróbuję Twojej wersji 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 11 października 2019 - 12:26

Zapisałam sobie przepis 🙂 muszę przygotować w wersji bezglutenowej, coś czuję, że będą świetne.

Odpowiedź
napiecyku 11 października 2019 - 12:45

Powodzenia 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz