O tej porze roku, rabarbar ochoczo rośnie w ogrodach. Pełno go również na targowiskach i w warzywniakach. W mojej rodzinie, nie ma wielkich entuzjastów rabarbaru, ale to ciasto smakuje wszystkim, bez wyjątku 😛
Ciasto jest bardzo lekkie, niemal biszkoptowe. Rabarbar, wcześniej przesmażony z cukrem i cynamonem, nadaje ciastu kolorytu i wilgoci. Bardzo smaczne, wiosenne ciasto – deser dla całej rodziny 🙂
Składniki na proste ciasto z rabarbarem
- 210 g przesianej mąki pszennej
- 30 g przesianej mąki ziemniaczanej
- 4 większe jajka w temp. pokojowej
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju roślinnego w temp. pokojowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 mniejsze laski rabarbaru + 2 łyżki cukru + łyżeczka cynamonu
Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój na 2 cm. kawałki. Na rozgrzaną patelnię, daj rabarbar i cukier. Wszystko podgrzewaj krótko, mieszając. Rabarbar powinien zmięknąć, ale nie powinien się rozpaść. Na koniec dodaj cynamon. Odstaw do przestudzenia.
Jajka ubij z cukrem na małych obrotach, na gęstą i puszystą pianę.
Ciągle mieszając, małymi porcjami dodawaj olej. Stopniowo dodaj mąki, przesiane z proszkiem do pieczenia. Całość, delikatnie pomieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do foremki. Na wierzchu rozłóż rabarbar.
Ciasto piecz w piekarniku, nagrzanym do temp. 180 stopni, około 50 minut. Na końcu pieczenia, warto sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest suche. Gotowe ciasto, odłóż do przestudzenia. Przed podaniem, można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂
7 komentarzy
O fajne ciasto!
Poczekam jeszcze z kilka dni aż mi rabarbar podrośnie i upiekę. Dzięki za przepis!.
Bardzo proszę, pozdrawiam 🙂
Pysznie wygląda, takie ciasta lubię i rabarbar uwielbiam 😀
Wierzę w jego smak – wyglad mówi sam za siebie 🙂
Na weekend mi się nie udało upiec, ale w tygodniu już uszę, bo rabarbar nie poczeka 🙂
Chętnie wypróbuję, jeśli dostanę tylko rabarbar 🙂
Właśnie niedawno olśniło nas, że to czas na rabarbar 😀 Super ciacho 🙂