Home Dania i dodatkiDomowe chleby Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

autor admin
Chleb pszenno-owsiany
Print Friendly, PDF & Email

Z nastaniem jesieni, otwieram swoją domową piekarnię. Na pierwszy ogień, poszedł chlebek owsiany z mieszanki mąk pszennej i pszennej razowej z płatkami owsianymi, na suszonych drożdżach. Ciasto przygotowuję wieczorem i na noc daję do lodówki, a rano piekę chleb. Chlebek dobrze smakuje, w różnych wariantach – śniadaniowo z powidłami i twarogiem, czy w wersji kanapkowej np. z wędliną, sałatą i pomidorem 🙂

Zapraszam wszystkich fanów chlebów pszenno – owsianych z miękką skórką, nie kruszących się i długo zachowujących świeżość 🙂

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 80 g płatków owsianych ( 1/2 szklanki )
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • torebka suszonych drożdży
  • szklanka wrzącej wody
  • 1/3 szkl. letniej wody
  • 1 pełna łyżka masła ( rozpuszczonego )

Płatki owsiane zalałam wrzątkiem i odstawiłam do ostygnięcia.

Do letniej wody, dodałam drożdże i miód. Zaczyn dodaję do przestudzonych płatków owsianych i mieszam.

Następnie dodaję rozpuszczone masło i przesiane mąki z solą. Całość zaczynam wyrabiać. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodaję jeszcze trochę mąki. Wszystkie składniki dokładnie łączę i zostawiam na kilka minut w ciepłym miejscu.

Po tym czasie, masę daję na posypany mąką blat i zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiam około 10 minut. Gotowe powinno być gładkie i elastyczne.

Ciasto formuję na grubszy wałek i daję do podłużnej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smaruję olejem i delikatnie posypuję płatkami owsianymi. Foremkę z ciastem, przykrywam folią spożywczą i daję na noc do lodówki ( przynajmniej 8 godzin ).

Rano wyciągam ciasto na 15 – 20 minut, do ocieplenia i daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Chlebek piekę około 50 minut. Powinien być gotowy, kiedy wierzch się mocniej zarumieni. Gotowy chleb odstawiam na kratkę do przestudzenia.

Udanych wypieków 🙂

Źródło wpisu Klik

 

Powiązane posty

13 komentarzy

Krystyna Głowińska 8 października 2018 - 14:09

Wydaje się łatwy w wykonaniu. 🙂 Jakoś nigdy nie odważyłam się upiec chlebka. Chyba się skusze tym razem. 😀

Odpowiedź
napiecyku 8 października 2018 - 14:55

Polecam. Proszę spróbować 🙂

Odpowiedź
Dominika Kowalczyk 9 października 2018 - 07:21

Mój właśnie się piecze, wygląda wspaniale póki co 🙂

Odpowiedź
napiecyku 9 października 2018 - 09:41

Trzymam kciuki 🙂

Odpowiedź
Dominika Kowalczyk 10 października 2018 - 18:21

Przepyszny, właśnie nastawiam kolejny raz 🙂

napiecyku 10 października 2018 - 20:16

Bardzo się cieszę 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂

Magdalena 8 października 2018 - 16:54

wygląda bardzo apetycznie:)

Odpowiedź
Ania 8 października 2018 - 21:51

Domowe pieczywo nie ma sobie równych 🙂 Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Paulina G. 9 października 2018 - 09:49

Czuję już w powietrzu zapach tego chlebka, gdy się piecze – uwielbiam próbować nowych wypieków. Dodaję ten przepis do zakładek!

Odpowiedź
Iwona 9 października 2018 - 22:44

Piękny ten chlebek ^_^

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 11 października 2018 - 22:32

Jak czuć owies to super bo uwielbiamy wszelkie pieczywo z tym dodatkiem 😀

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 14 października 2018 - 10:49

Cudownie się prezentuje! Przepis zapisany, napewno wykorzystam 🙂

Odpowiedź
Kuchcik gotuje 17 października 2018 - 10:32

Piękny chlebek 🙂 Latem ze względu na temperaturę nie piekłam w domu chleba, ale czas to zmienić i powrócić do jego pieczenia. Chętnie wypróbuję przepis, bo chlebek wygląda smakowicie.

Odpowiedź

Zostaw komentarz