Home Dania i dodatki Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese

Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Kanapki na lato dla fanów czosnku, mozzarelli i rukoli. Użyj do nich bułki typu ciabatta lub kromki grubo krojonego, żytniego pieczywa. Rukola i ocet balsamiczny, będą zdrowym uzupełnieniem całości. Uwielbiam wszystko, co jest na tej kanapce 🙂 Polecam na domówki i rodzinne kolacje 🙂

Składniki

  • 4 kromki pieczywa żytnio – pszennego
  • 1 pomidor bez skórki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy

Do podania

  • ocet balsamiczny
  • liście rukoli

Na większej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek pokrojony na plasterki.

Na kromce układam kolejno plasterek mozzarelli i plasterek pomidora.

Kiedy czosnek mocniej się przyrumieni usuwam go z patelni. Na oliwę daję kanaki z mozzarellą i pomidorem.

Kromki podpiekam na gorącej oliwie. Kiedy się delikatnie przyrumienią od spodu, patelnię przykrywam do czasu, kiedy ser się delikatnie roztopi.

Kanapki podaję na ciepło z rukolą i octem balsamicznym. Smacznego 🙂

Powiązane posty

4 komentarze

Magdalena 7 czerwca 2018 - 05:32

pycha:)

Odpowiedź
Ania 8 czerwca 2018 - 01:24

Wyglądają bardzo apetycznie i z chęcią bym zjadła pomimo późnej pory 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 9 czerwca 2018 - 21:39

Mozarella i rukola mogą być. Ale czosnek zdecydowanie nie 😉

Odpowiedź
Ania-Fabryka Pomysłów 10 czerwca 2018 - 15:34

mniam! 🙂 zjadłabym ze smakiem 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz