Kanapki na lato dla fanów czosnku, mozzarelli i rukoli. Użyj do nich bułki typu ciabatta lub kromki grubo krojonego, żytniego pieczywa. Rukola i ocet balsamiczny, będą zdrowym uzupełnieniem całości. Uwielbiam wszystko, co jest na tej kanapce 🙂 Polecam na domówki i rodzinne kolacje 🙂
Składniki
- 4 kromki pieczywa żytnio – pszennego
- 1 pomidor bez skórki
- 1 kulka mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
Do podania
- ocet balsamiczny
- liście rukoli
Na większej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek pokrojony na plasterki.
Na kromce układam kolejno plasterek mozzarelli i plasterek pomidora.
Kiedy czosnek mocniej się przyrumieni usuwam go z patelni. Na oliwę daję kanaki z mozzarellą i pomidorem.
Kromki podpiekam na gorącej oliwie. Kiedy się delikatnie przyrumienią od spodu, patelnię przykrywam do czasu, kiedy ser się delikatnie roztopi.
Kanapki podaję na ciepło z rukolą i octem balsamicznym. Smacznego 🙂
4 komentarze
pycha:)
Wyglądają bardzo apetycznie i z chęcią bym zjadła pomimo późnej pory 🙂
Mozarella i rukola mogą być. Ale czosnek zdecydowanie nie 😉
mniam! 🙂 zjadłabym ze smakiem 🙂