Home Dania i dodatkiNapoje Napój imbirowo – marchewkowy

Napój imbirowo – marchewkowy

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Lubię delikatnie cytrynowy, piekący smak imbiru. Na bazie imbiru, szczególnie zimą, często przygotowuję syropy  i inne dodatki do herbaty –  zobacz tutaj.
Dzisiaj zrobiłam zdrowy i rozgrzewający napój, przygotowany z naparu imbirowego i świeżego soku z marchewki. Jestem przekonana, że będę często do niego wracać, jest nie tylko zdrowy ale również pyszny. Do takiego napoju można dodać szczyptę korzennych przypraw, jeżeli lubicie 🙂
Napój delikatnie dosłodziłam miodem akacjowym. Napar imbirowy można przygotować wieczorem, a rano dodać go w ulubionej proporcji do marchewkowego soku i oczywiście wypić ze smakiem  🙂

Składniki / 3 porcje
  • 3/4 szkl gorącej wody
  • 3 cm kawałek korzenia imbiru
  • plasterek cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta korzennych przypraw ( opcjonalnie )
  • 2 szkl. świeżego soku z marchewki
Imbir obieram i kroję na cienkie plasterki. Plasterki imbiru daję do szklanki, dodaję cytrynę. Imbir z cytryną zalewam gorącą wodą i zostawiam do przestudzenia.
Przestudzony napar, dosładzam miodem i rozlewam do wysokich szklanek. Każdą szklankę uzupełniam sokiem z marchewki, opcjonalnie można dodać korzenne przyprawy….pycha 🙂 Smacznego 🙂

Powiązane posty

4 komentarze

mojamalakuchnia 16 stycznia 2018 - 16:05

pyszne połączenie!

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 16 stycznia 2018 - 18:48

Wspaniałe połączenie 🙂

Odpowiedź
Magdalena 16 stycznia 2018 - 19:57

porcja zdrowia 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 17 stycznia 2018 - 21:48

Rewelacyjne połączenie <3 Koniecznie do wypróbowania!

Odpowiedź

Zostaw komentarz