Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Spaghetti z pesto z botwinki

Spaghetti z pesto z botwinki

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Pomysł na bardzo pożywny i zdrowy posiłek, a zarazem smaczny. Przyda się tutaj rozdrabniacz, do sprawnego połączenia składników na pesto. Można również, wzorem włoskich kucharek, rozetrzeć składniki w moździerzu.
W oryginalnych przepisach na pesto z bazylią, królują orzeszki piniowe. U nas niestety dość drogie i trudno dostępne. Ja uwielbiam łączyć pesto z prażonymi pestkami słonecznika. Botwinka również świetnie się się sprawdza w roli zielonego dodatku, do tego przepysznego sosu. Taka nasza wersja, włoskiej potrawy 🙂
Polecam na szybki letni obiad dla całej rodziny, dla studentów i na kolacje we dwoje 🙂

Składniki
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • dwie garście młodych liści i łodyżek botwinki
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
Pestki daję na rozgrzaną patelnię i prażę mieszając do czasu, kiedy się lekko przyrumienią.
Do pojemnika rozdrabniacza daję pestki słonecznika, oliwę, botwinkę, czosnek i parmezan. Wszystko krótko miksuję do połączenia składników. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę oliwy.
Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu ( najlepiej al dente ) i odcedzam.
Pesto dodaję do gorącego makaronu i szybko mieszam. Od razu podaję. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

9 komentarzy

Magdalena 10 lipca 2017 - 12:03

ciekawe pesto, chciałabym spróbować 😉

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 10 lipca 2017 - 19:32

Z chęcią bym skosztowała takiego spaghetti 🙂

Odpowiedź
Megly 10 lipca 2017 - 19:35

Jakie przefajne spaghetti.
Owszem, botwinka nie jest mi obca, ale w formie pesto – nie znam tego przepisu.
Może kiedyś wypróbuję, bo jest pycha! Widać, że smak bomba 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 12 lipca 2017 - 17:22

Pesto z botwinki jeszcze nie robiłam, ale pomysł pierwsza klasa! Ze spaghetti musi smakować wyśmienicie 🙂 Na pewno kiedyś przetestuję.

Odpowiedź
marcelina 13 lipca 2017 - 07:16

Uwielbiam pesto i nawet nie wiedziałam, że z botwinki też można zrobić. Ostatnio często przygotowuję z liści rzodkiewki, a może teraz wypróbuję ten przepis 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 lipca 2017 - 16:52

Takiego pesto jeszcze nie robiłyśmy 😉 Na pewno wyszło bardzo smaczne 😉

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 17 lipca 2017 - 07:03

ciekawy pomysł na wykorzystanie botwinki 🙂

Odpowiedź
Ewa 17 lipca 2017 - 20:48

Pyszne danie, wspaniale podane!

Odpowiedź
Wikka 31 maja 2021 - 10:25

Makaron z pesto mogłabym jeść chyba codziennie!! Zwłaszcza, że pesto można zrobić na wiele różnych sposobów i chyba dlatego nie może się znudzić 😀 Ostatnio zrobiłam pesto z liści rzodkiewek i to było przepyszne. A do tego lekko podsmażone rzodkiewki (nawet nie wiedziałam, że można je jeść na ciepło :)) Z botwinki jeszcze nie robiłam, ale już wpisuję ten przepis na listę i przetestuję przy najbliższej okazji. Zapowiada się smacznie i zdrowo 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz