Chlebek na zakwasie z otrębami dla zabieganych, zapracowanych i leniwych 😉 Chleb nie wymaga dwukrotnego wyrabiania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Bardzo ważny natomiast, jest czas wyrastania ciasta i trwa od trzech do pięciu godzin, w zależności od wilgotności i temperatury powietrza. Do ciasta, można dodać ulubione dodatki tj. otręby, siemię lniane, pestki słonecznika, czarnuszka lub posiekane pestki dyni. Ja najbardziej lubię z siemieniem lnianym 🙂
Przygotujecie swój własny, domowy chleb na zakwasie. Polecam bardzo, z podanych składników otrzymałam dwa chlebki o łącznej wadze 1, 6 kg. 🙂
Polecam również prosty chleb na drożdżach z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym.
Składniki
- 800 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 16 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
- 600 ml. letniej wody
- 5 g drożdży
- 3, 5 łyżeczki soli
- spora szczypta cukru
- 3 łyżki oliwy + do smarowania foremek
- szklanka płatków owsianych lub otrąb + do posypania foremek
17 komentarzy
Zjadłabym dużą kromkę z samym masłem;)
piękny chleb! zazwyczaj pszenne się wyrabia dwa razy, więc chętnie wypróbuję taki prostszy przepis:)
Właśnie się piecze podobny u mnie 🙂
Póki co jeszcze swojego pierwszego chleba na zakwasie nie robiłam, ale zawsze ukradkiem podglądałam mamę i ciocię przy pracy nad chlebem na zakwasie. Dziękuję za prostu przepis- na I raz w sam raz 🙂 Pozdrowionka 🙂
Przepyszny 🙂
Pięknie wyrósł !! Domowy chlebek jest najlepszy !!
Pozdrawiam
Wspaniały.
Piękny! Porywam kromkę;)
Piękny taki swojski chlebek 🙂
Taki chleb mogę jeść sam, bez żadnych dodatków 🙂 Pięknie się prezentuje!
Wspaniały chlebuś, takie domowe wypieki są najlepsze 🙂
My chcemy tzw. piętki lub dupki 😀 i do tego z masełkiem 😀
Od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia swojego pierwszego chleba. Po Twoim poście zegar tyka coraz szybciej 🙂
Wyglada przepysznie 🙂
coś w sam raz dla mnie 🙂
Nie wyobrażam sobie jak można dać tak wielką ilość zakwasu i do tego jeszcze drożdże na taką porcję.
Teoretycznie ten chleb bez drożdży również powinien wyrosnąć. Ilość zakwasu wg, mnie nie jest przesadzona, mamy prawie 1 kg. mąki i szklankę płatków owsianych. Dużo zależy od różnych czynników np. mocy zakwasu. Ja osobiście lubię chleby ‘mocniejsze”z większą ilością zakwasu.