Home Dania i dodatkiDomowe chleby Najprostszy chleb na zakwasie

Najprostszy chleb na zakwasie

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Chlebek na zakwasie z otrębami dla zabieganych, zapracowanych i leniwych 😉 Chleb nie wymaga dwukrotnego wyrabiania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Bardzo ważny natomiast, jest czas wyrastania ciasta i trwa od trzech do pięciu godzin, w zależności od wilgotności i temperatury powietrza. Do ciasta, można dodać ulubione dodatki tj. otręby, siemię lniane, pestki słonecznika, czarnuszka lub posiekane pestki dyni. Ja najbardziej lubię z siemieniem lnianym 🙂
Przygotujecie swój własny, domowy chleb na zakwasie. Polecam bardzo, z podanych składników otrzymałam dwa chlebki o łącznej wadze 1, 6 kg. 🙂
Polecam również prosty chleb na drożdżach z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym.

DSC_6116

 

Składniki
  • 800 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 16 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
  • 600 ml. letniej wody
  • 5 g drożdży
  • 3, 5 łyżeczki soli
  • spora szczypta cukru
  • 3 łyżki oliwy + do smarowania foremek
  • szklanka płatków owsianych lub otrąb + do posypania foremek
Do letniej wody dodaję cukier i drożdże. Wszystko mieszam.
Do większej miski, przesiewam mąki, dodaję wodę z drożdżami, zakwas, oliwę, sól i płatki owsiane.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Jeżeli ciasto się klei, można dodać trochę mąki. Wyrabiam pół minuty, do dokładnego połączenia składników.
 Dwie podłużne foremki smaruję oliwą i posypuję otrębami. Ciasto dzielę na dwie połowy i daję do foremek.
Foremki zostawiam w ciepłym miejscu i przykrywam lnianą ściereczką. Ciasto powinno przynajmniej, podwoić swoją objętość. U mnie chlebek wyrastał 3, 5 godziny.
Piekarnik nastawiam na 210 stopni. Do ciepłego piekarnika, ostrożnie przenoszę chlebki, na dno piekarnika daję 3 kostki lodu. Piekę około 10 minut w temp. 210 stopni, następnie zmniejszam temp. do 200 stopni i piekę kolejne 30 – 35 minut.
Gotowy chlebek powinien mieć rumianą skórkę. Upieczony chleb wyciągam z piekarnika i ostrożnie z foremki. Studzę na kratce.
Udanych wypieków 🙂

DSC_6123

DSC_6147

Powiązane posty

17 komentarzy

lena 5 marca 2016 - 06:42

Zjadłabym dużą kromkę z samym masłem;)

Odpowiedź
Obiad gotowy! 5 marca 2016 - 12:30

piękny chleb! zazwyczaj pszenne się wyrabia dwa razy, więc chętnie wypróbuję taki prostszy przepis:)

Odpowiedź
Iwona 5 marca 2016 - 13:43

Właśnie się piecze podobny u mnie 🙂

Odpowiedź
Megly 5 marca 2016 - 15:48

Póki co jeszcze swojego pierwszego chleba na zakwasie nie robiłam, ale zawsze ukradkiem podglądałam mamę i ciocię przy pracy nad chlebem na zakwasie. Dziękuję za prostu przepis- na I raz w sam raz 🙂 Pozdrowionka 🙂

Odpowiedź
Joasia 5 marca 2016 - 16:03

Przepyszny 🙂

Odpowiedź
Ela 5 marca 2016 - 17:11

Pięknie wyrósł !! Domowy chlebek jest najlepszy !!
Pozdrawiam

Odpowiedź
Ladylaura 5 marca 2016 - 18:07

Wspaniały.

Odpowiedź
Nemi 5 marca 2016 - 18:46

Piękny! Porywam kromkę;)

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 5 marca 2016 - 18:59

Piękny taki swojski chlebek 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 6 marca 2016 - 01:19

Taki chleb mogę jeść sam, bez żadnych dodatków 🙂 Pięknie się prezentuje!

Odpowiedź
Marzena 6 marca 2016 - 15:56

Wspaniały chlebuś, takie domowe wypieki są najlepsze 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 6 marca 2016 - 16:08

My chcemy tzw. piętki lub dupki 😀 i do tego z masełkiem 😀

Odpowiedź
Madame Malonka 6 marca 2016 - 16:34

Od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia swojego pierwszego chleba. Po Twoim poście zegar tyka coraz szybciej 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strazyc 6 marca 2016 - 19:54

Wyglada przepysznie 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 7 marca 2016 - 08:40

coś w sam raz dla mnie 🙂

Odpowiedź
enrikos 7 lutego 2018 - 11:50

Nie wyobrażam sobie jak można dać tak wielką ilość zakwasu i do tego jeszcze drożdże na taką porcję.

Odpowiedź
napiecyku 7 lutego 2018 - 13:49

Teoretycznie ten chleb bez drożdży również powinien wyrosnąć. Ilość zakwasu wg, mnie nie jest przesadzona, mamy prawie 1 kg. mąki i szklankę płatków owsianych. Dużo zależy od różnych czynników np. mocy zakwasu. Ja osobiście lubię chleby ‘mocniejsze”z większą ilością zakwasu.

Odpowiedź

Zostaw komentarz