Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kasza jaglana z sosem bolońskim

Kasza jaglana z sosem bolońskim

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kolejny pomysł na obiad z kaszą jaglaną. Tym razem przygotowałam sos boloński z selerem naciowym, marchewką, cebulą i mielonym mięsem z udźca indyka. Potrawa bardzo prosta, osobno gotuję kaszę, osobno przygotowuję sos, a wszystko razem ląduje na talerzu. Bardzo pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny 🙂

DSC_6270

Składniki
  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 400 g udźca indyka dwukrotnie zmielonego
  • 1 szkl. passaty pomidorowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów ( w sezonie świeżych )
  • 2 mniejsze marchewki drobno pokrojone lub starte na tarce
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 szkl. bulionu lub wody
  • sól i pieprz
  • oliwa
Kaszę dokładnie, płukam na sitku lodowatą wodą. Daję do garnka, dolewam dwie pełne szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości. W połowie gotowania, dodaję 2 łyżeczki soli i mieszam.
Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem, do napęcznienia.
Na rozgrzaną oliwę daję cebulę i czosnek. Po minucie dodaję mięso. Całość smażę około 4 minuty, w czasie smażenia mięso mieszam. Dodaję bulion lub wodę, zioła i duszę mięso pod przykryciem kolejne 30 minut.
Dodaję marchewkę, seler naciowy, pomidory i passatę, wszystko mieszam i nadal duszę 30 minut.
Gotowy sos, doprawiam do smaku i mieszam z kaszą. Na talerzu, można posypać pietruszką lub szczypiorkiem i odrobiną świeżego selera. Smacznego 🙂

DSC_6283

DSC_6295

Powiązane posty

16 komentarzy

Ladylaura 14 marca 2016 - 18:33

Pyszne danie.

Odpowiedź
Megly 14 marca 2016 - 19:53

Z sosem bolońskim jadałam zazwyczaj jedynie spaghetti. Więc dla mnie to nowość, ale odkąd kasza jaglana na dobre zagościła w moim menu to na ten przepis patrzę jako na ciekawą inspirację 🙂 Wygląda wspaniale. Pozdrowieńka 🙂

Odpowiedź
lena 14 marca 2016 - 19:54

Znany przepis, a zupełnie inne wydanie, pysznie:)

Odpowiedź
Obiad gotowy! 14 marca 2016 - 20:13

pomysł do wykorzystania, lubię takie jednogarnkowce

Odpowiedź
Marzena 14 marca 2016 - 21:09

Uwielbiam kaszę jaglaną, pysznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 14 marca 2016 - 23:22

takie obiady bardzo lubię 🙂 fajne połączenie 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 15 marca 2016 - 14:07

Mnie tym kupiłaś, na pewno bym nie odmówiła 🙂

Odpowiedź
Iwona 15 marca 2016 - 18:04

Wygląda na bardzo smaczne i sycące danie 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 15 marca 2016 - 19:40

Świetny pomysł na obiad 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 15 marca 2016 - 20:25

Ale to musi być dobre! Takie potrawy nasz tato je zawsze z ogórkiem kiszonym…. nie wiemy dlaczego xD

Odpowiedź
napiecyku 15 marca 2016 - 20:45

To pewnie przyzwyczajenie. Mój je mleko z kluskami i do tego odgrzewane ziemniaki 🙂

Odpowiedź
Nemi 15 marca 2016 - 22:09

Mój też tak ma 😉 A danie świetne! Palce lizać;)

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 15 marca 2016 - 21:10

Pożywny, zdrowy i pyszny obiad 🙂 Chętnie taki kiedyś przygotuję.

Odpowiedź
justekmakemesmile 15 marca 2016 - 23:12

wow, to musi smakować obłędnie;)

Odpowiedź
marcelina 19 marca 2016 - 08:12

taką kaszę chętnie by się spróbowało 🙂

Odpowiedź
Pati 1 kwietnia 2016 - 13:08

Smakowite połączenie!

Odpowiedź

Zostaw komentarz