Kolejny pomysł na obiad z kaszą jaglaną. Tym razem przygotowałam sos boloński z selerem naciowym, marchewką, cebulą i mielonym mięsem z udźca indyka. Potrawa bardzo prosta, osobno gotuję kaszę, osobno przygotowuję sos, a wszystko razem ląduje na talerzu. Bardzo pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny 🙂
Składniki
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 400 g udźca indyka dwukrotnie zmielonego
- 1 szkl. passaty pomidorowej
- 1 puszka krojonych pomidorów ( w sezonie świeżych )
- 2 mniejsze marchewki drobno pokrojone lub starte na tarce
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 szkl. bulionu lub wody
- sól i pieprz
- oliwa
16 komentarzy
Pyszne danie.
Z sosem bolońskim jadałam zazwyczaj jedynie spaghetti. Więc dla mnie to nowość, ale odkąd kasza jaglana na dobre zagościła w moim menu to na ten przepis patrzę jako na ciekawą inspirację 🙂 Wygląda wspaniale. Pozdrowieńka 🙂
Znany przepis, a zupełnie inne wydanie, pysznie:)
pomysł do wykorzystania, lubię takie jednogarnkowce
Uwielbiam kaszę jaglaną, pysznie wygląda 🙂
takie obiady bardzo lubię 🙂 fajne połączenie 🙂
Mnie tym kupiłaś, na pewno bym nie odmówiła 🙂
Wygląda na bardzo smaczne i sycące danie 🙂
Świetny pomysł na obiad 🙂
Ale to musi być dobre! Takie potrawy nasz tato je zawsze z ogórkiem kiszonym…. nie wiemy dlaczego xD
To pewnie przyzwyczajenie. Mój je mleko z kluskami i do tego odgrzewane ziemniaki 🙂
Mój też tak ma 😉 A danie świetne! Palce lizać;)
Pożywny, zdrowy i pyszny obiad 🙂 Chętnie taki kiedyś przygotuję.
wow, to musi smakować obłędnie;)
taką kaszę chętnie by się spróbowało 🙂
Smakowite połączenie!