Przynajmniej raz na trzy tygodnie, robimy domową wędlinę w szynkowarze. Taka wędlina zachowuje świeżość, nawet do dziesięciu dni i smakuje jak najlepszy dodatek do pieczywa. Bardzo ważne jest marynowane mięsa w ziołach, przynajmniej dwa dni przed parzeniem.
Szynkowar to proste urządzenie w formie garnka z pokrywką zaopatrzoną w sprężynę, która dociska ( prasuje ) mięso. W tak przygotowane mięso, wbijamy termometr i parzymy w większym naczyniu w odpowiedniej temperaturze. Szynkowar nadaje naszej wędlinie ładny kształt i fakturę. Jeżeli marzycie o smacznej, domowej szynce na święta, bardzo polecam 🙂
Składniki
- 1 kg schabu
- 18 g soli peklowej lub zwykłej *
- szynkowar
Marynata
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- płaska łyżka suszonego tymianku
- płaska łyżka suszonego majeranku
- łyżka papryki w proszku ( można użyć w połowie papryki ostrej )
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 8 łyżek oleju lub oliwy
Zioła dobrałam przypadkowo, można użyć dowolnych, ulubionych ziół i przypraw.
Składniki marynaty mieszam. Mięso dokładnie myję pod bieżącą wodą, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram solą.
Mięso razem z marynatą daję do ceramicznej miseczki. Mięso powinno być pokryte marynatą. Tak przygotowane mięso daję do lodówki na trzy doby. Co dwanaście godzin obracam mięso, tak aby było pokryte marynatą.
Gotowe mięso daję do specjalnego woreczka ( często są sprzedawane z szynkowarem ), a następnie do szynkowara. Na mięso daję pokrywkę, zaopatrzoną w sprężynę i dociskam pokrywką wierzchnią.
Do większego garnka leję wodę do wysokości szynkowara. Do garnka daję szynkowar z mięsem. Garnek stawiam na małym ogniu i kontroluję temperaturę wody. Woda powinna osiągnąć temperaturę 80 stopni Celcjusza.
W pokrywce jest mały otwór na termometr. Teraz termometr wbijam w mięso i parzę wędlinę do czasu, kiedy temperatura mięsa osiągnie 72 stopnie Celcjusza ( cały czas przy temperaturze wody 80 stopni ). Czasowo cała zabawa trwa od 1, 5 do 2 godzin.
Szynkowar wyciągam z wody i ściągam pokrywkę ze sprężyną. Mięso zostawiam w szynkowarze do wystudzenia. Wystudzone mięso wyciągam z szynkowara i z woreczka. Schabik na Święta gotowy 🙂 Alleluja 😀
Uwagi* – Jestem laikiem w tym temacie, ale znalazłam kilka informacji, na temat bezpiecznej dla naszego zdrowia ilości soli peklowej. To 20 g mieszanki peklowej ( sól warzona 99, 5 % azotyn sodu 0, 5 % ) na 1 kg. mięsa. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj. Można oczywiście użyć zwykłej soli kuchennej, wędlina będzie nieco twardsza i krócej zachowa świeżość. Zachęcam do wypróbowania różnych opcji, również do mieszania mieszanki peklującej ze zwykłą solą 🙂
Po więcej ciekawych zdjęć zapraszam na mój instagram 🙂
34 komentarze
Wspaniała wędlina pełna smaku;)
Nie ma jak domowa wędlinka 🙂
chodzi za mną szynkowar już od dłuższego czasu, w końcu chyba sobie kupię:)
schab wyszedł bardzo apetyczny!
Tak sobie myslę,że to w zwykłym garnku w woreczku foliowym też wyjdzie,zaparzanie i juz.Super wędlina.
Wyjdzie na pewno, najlepiej zaopatrz się w termometr i kontroluj temperaturę 🙂
Fantastycznie – masz własne wędliny na święta! 🙂
Nie mam szynkowara 🙁 Jedynie przy użyciu zwykłych, podstawowych sprzętów kuchennych typu garnek mogłabym zrobić takie cudo. Ach, już czuję tę pełnię smaku. Wspaniały schab! 🙂 Pozdrowionka 🙂
Domowe najlepsze 🙂
Najlepiej 🙂 Szynka pełna smaku, taką można jeść i jeść 🙂
Oj, chyba czas na mnie, by kupić w końcu własny szynkowar.
Domowa wędlina brzmi kusząco:) Gdzie kupiłaś szynkowar?
Ja kupiłam na allegro, ale są czasami w sklepach z wyposażeniem kuchni 🙂
Wędlinka wygląda zacnie 🙂 I nawet my nabrałyśmy na taką ochotę 🙂
Jestem właśnie poszukuję tego urządzenia, bo takiego smaku narobiłyście mi tymi wędlinami z szynkowara, że też chcę ich spróbować :)))
Domowa wędlina najlepsza 🙂
pyszna domowa wędlina to jest to 🙂
Nieźle wygląda.
O kurcze…muszę zainwestować w taki szynkowar, nigdy o nim nie słyszałam…
Wygląda przepysznie 🙂
Dla schabu powinna być temp. 68 st. , a 72 st. tylko dla drobiu
Temperatury są za wysokie do schabu. Max to 68 t. a nawet 66 bo podczas schładzania do dwóch stopni zawsze dochodzi . Temperatura wody tez jakby była trochę niższa bliżej 75C wtedy będzie bardziej soczysty/ Tylko drób parzymy do 72C !
Według tego przepisu wędlina wyszła przepysznie.Mój schab wyszedł z galaretką ,której na zdjęciu powyżej nie widzę.Ciekawy jestem jak można uzyskać taki ,,suchy” schab na wierzchu w szynkowarze. Pozdrawiam.
Dawno nie robiłam tego schabu, ale wydaje mi się, że galaretka była. Zdjęcie jest bez galaretki. Cieszę się, że schab smakuje i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam 🙂
Ja po wystudzeniu wstawiam na noc do lodówki. Dopiero rano wyciągam z szynkowaru. Trzeba się namęczyć (ciężko wychodzi, używam do tego obcęgów), ale warto. Do jedzenia na zimno można dodać żelatyny do marynaty. Na ciepło pomijam żelatynę.
Kiedyś robiliśmy dobrą wędlinę zawijaną ścisło w filię aluminiową i parzyło się ją, a potem zostawiało w garnku do ostygnięcia. Zdecydowanie z szynkowarem jest wygodniej, bo można w jednym garnku parzyć różne wędliny,mielonki,ogranicza nas tylko wyobraźnia co chcemy zrobić. Gorąco polecam
Schabik rewelacja. Polecam wszystkim przepis!!! Rozpływa się w ustach
Cieszę się, że schab smakował:) Pozdrawiam 🙂
Schab wyszedł idealny!
Spręzynę z pokrywką zdejmuję po ostudzeniu całkowity w lodówce.
72 stopnie to błąd dla polędwicy powinno być 65-68 max
Nie jestem specjalistą, ale ten schab ( nie polędwica ) jest bardzo dobry. Mam też pewność, że lepiej będzie się przechowywał. Poza tym schab, schabowi nie równy.
Witam. Czy w tej marynacie nie ma w ogóle wody?
Nie, nigdy nie dodaję wody do marynaty 🙂 Pozdrawiam 🙂
Wędlina wcale nie będzie twardsza tylko szara mięso bez soli peklowej będzie szare. Jeśli chcesz jeść zdrowo nie potrzebujesz azotynu sodu oraz folia worków wystarczy owinąć to w gaze którą można kupić w aptece