Nietypowa babka o delikatnym kokosowym smaku, z dodatkiem mączki kokosowej i mleka kokosowego. Zamiast mąki kokosowej, można użyć wiórek kokosowych. Babka z wiórkami jest bardziej wilgotna, babka z mąką kokosową bardziej sucha, ponieważ mąka kokosowa wchłania wilgoć niczym sucha gąbka. Mimo to, bardziej mi smakuje babka z mąką kokosową. Wypróbujcie i oceńcie sami 🙂 Za ten pyszny przepis dziękuję Dorocie 🙂
Ciasto ozdobiłam lukrem z dodatkiem mleka kokosowego. Bardzo odświętne ciasto, polecam na święta i na weekendowy smakołyk 🙂
Z mleczka kokosowego, które zostanie, można przygotować naleśniki kokosowe.
Składniki
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 2 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mąki kokosowej lub wirków kokosowych
- 100 ml gęstego mleka kokosowego
- 1 łyżka likieru kokosowego ( opcjonalnie )
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Masło i cukier ucieram na puszysty krem. Stopniowo dodaję jaja i ucieram do otrzymania jednolitej masy.
Dodaję przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mleko kokosowe, likier kokosowy ( jeżeli dodajecie ) oraz mąkę kokosową.
Produkty dodaję stopniowo, po każdorazowym dodaniu krótko mieszam. Całość mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Małą foremkę z kominkiem, smaruję dowolnym tłuszczem ( oliwa, olej kokosowy, masło ).
Ciasto przekładam do foremki. Masa z dodatkiem mąki kokosowej jest gęsta, więc przekładam ją łyżką.
Foremkę daję do piekarnika, ciasto piekę około 45 minut. Do suchego patyczka. Ciasto powinno się przyrumienić, a boki ciasta powinny odchodzić od boków foremki. Babkę zostawiam do przestudzenia.
Lukier
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki mleka kokosowego lub likieru kokosowego. Można dodać po łyżce likieru i mleka kokosowego
Cukier puder, ucieram chwilę z mlekiem lub z likierem. Lukrem dekoruję babkę. Smacznego 🙂
14 komentarzy
Oj,musi być pysznie:)
Wspaniała 🙂 pięknie się prezentuje 🙂
Gdy tak znalazła się teraz na moim talerzyku…
Taka wersja babki zdecydowanie przemawia do mnie najbardziej. Smak kokosu uwielbiam. Jeśli na Wielkanoc nie spreparuję tortu kokosowego to z pewnością na stole zagości właśnia ta babka. Pozdrowionka 🙂
kokosowe smaki to jedne z moich ulubionych, fajna babka 🙂
Na pewno pyszna. Wypróbuję ten przepis na Wielkanoc 🙂
Babka bardzo fajna 🙂 I ten kokosowy smaczek – chętnie przygarnę, jak jeszcze jest wolna 😉
Ach te BABY. Nadchodzi ich czas 🙂 Piękna co ona oj piękna 🙂
kokosowa babka na pewno była pyszna. uwielbiam wszystko, co kokosowe.
Mąka kokosowa to świetny pomysł 🙂 Mamy jej cały kilogram więc na pewno dodamy część do babek 😀
Co roku na Wielkanoc staram się piec inną babkę. W ubiegłym roku była cytrynowa, może tym razem skuszę się na kokosową.
Nie przepadam za takimi ciastami. Ale ładne zdjęcia :-).
Wygląda zjawiskowo :>
W tamtym roku piekłam cytrynową, ale gdybym miała okazję, zdecydowanie chciałabym zrobić taką kokosową 🙂