Home Na słodkoBabki i muffiny Babka kokosowa

Babka kokosowa

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Nietypowa babka o delikatnym kokosowym smaku, z dodatkiem mączki kokosowej i mleka kokosowego. Zamiast mąki kokosowej, można użyć wiórek kokosowych. Babka z wiórkami jest bardziej wilgotna, babka z mąką kokosową bardziej sucha, ponieważ mąka kokosowa wchłania wilgoć niczym sucha gąbka. Mimo to, bardziej mi smakuje babka z mąką kokosową. Wypróbujcie i oceńcie sami 🙂 Za ten pyszny przepis dziękuję Dorocie 🙂
Ciasto ozdobiłam lukrem z dodatkiem mleka kokosowego. Bardzo odświętne ciasto, polecam na święta i na weekendowy smakołyk 🙂
Z mleczka kokosowego, które zostanie, można przygotować naleśniki kokosowe.

DSC_6172

Składniki
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mąki kokosowej lub wirków kokosowych
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżka likieru kokosowego ( opcjonalnie )
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Masło i cukier ucieram na puszysty krem. Stopniowo dodaję jaja i ucieram do otrzymania jednolitej masy.
Dodaję przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mleko kokosowe, likier kokosowy ( jeżeli dodajecie ) oraz mąkę kokosową.
Produkty dodaję stopniowo, po każdorazowym dodaniu krótko mieszam. Całość mieszam krótko,  tylko do połączenia składników.
Małą foremkę z kominkiem, smaruję dowolnym tłuszczem ( oliwa, olej kokosowy, masło ).
Ciasto przekładam do foremki. Masa z dodatkiem mąki kokosowej jest gęsta, więc przekładam ją łyżką.
Foremkę daję do piekarnika, ciasto piekę około 45 minut. Do suchego patyczka. Ciasto powinno się przyrumienić, a boki ciasta powinny odchodzić od boków foremki. Babkę zostawiam do przestudzenia.
Lukier
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub likieru kokosowego. Można dodać po łyżce likieru i mleka kokosowego
Cukier puder, ucieram chwilę z mlekiem lub z likierem. Lukrem dekoruję babkę. Smacznego 🙂

DSC_6250

DSC_6236

 

Powiązane posty

14 komentarzy

lena 11 marca 2016 - 20:13

Oj,musi być pysznie:)

Odpowiedź
Joasia 11 marca 2016 - 20:41

Wspaniała 🙂 pięknie się prezentuje 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 11 marca 2016 - 21:18

Gdy tak znalazła się teraz na moim talerzyku…

Odpowiedź
Megly 11 marca 2016 - 22:01

Taka wersja babki zdecydowanie przemawia do mnie najbardziej. Smak kokosu uwielbiam. Jeśli na Wielkanoc nie spreparuję tortu kokosowego to z pewnością na stole zagości właśnia ta babka. Pozdrowionka 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 11 marca 2016 - 22:16

kokosowe smaki to jedne z moich ulubionych, fajna babka 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 11 marca 2016 - 22:36

Na pewno pyszna. Wypróbuję ten przepis na Wielkanoc 🙂

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 12 marca 2016 - 09:18

Babka bardzo fajna 🙂 I ten kokosowy smaczek – chętnie przygarnę, jak jeszcze jest wolna 😉

Odpowiedź
dżemdżus 12 marca 2016 - 13:24

Ach te BABY. Nadchodzi ich czas 🙂 Piękna co ona oj piękna 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 12 marca 2016 - 20:55

kokosowa babka na pewno była pyszna. uwielbiam wszystko, co kokosowe.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 marca 2016 - 10:23

Mąka kokosowa to świetny pomysł 🙂 Mamy jej cały kilogram więc na pewno dodamy część do babek 😀

Odpowiedź
Królowa Karo 13 marca 2016 - 19:34

Co roku na Wielkanoc staram się piec inną babkę. W ubiegłym roku była cytrynowa, może tym razem skuszę się na kokosową.

Odpowiedź
Łukasz 14 marca 2016 - 14:39

Nie przepadam za takimi ciastami. Ale ładne zdjęcia :-).

Odpowiedź
Sosna 16 marca 2016 - 10:36

Wygląda zjawiskowo :>

Odpowiedź
marcelina 19 marca 2016 - 08:14

W tamtym roku piekłam cytrynową, ale gdybym miała okazję, zdecydowanie chciałabym zrobić taką kokosową 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz