Filet indyka pieczony z płatkami pomidorów z rozmarynem, marynowany w papryczce chili z czosnkiem i sosem sojowym. Taką pieczeń można podać z sosem, lub konfiturą z żurawiny na świąteczny obiad. Ja czasami podaję, jako zdrowy i niskokaloryczny zamiennik sklepowych wędlin. Pieczona pierś indyka bez skórki, jest również doskonałym źródłem białka, żelaza i magnezu. Z kromką razowego chleba, plasterek takiej, domowej wędliny smakuje wybornie 🙂
Polecam również pieczeń z indyka wg. Ewy Wachowicz i pieczeń indyka z marynaty miodowej
Składniki
- Filet indyka o wadze około 800 g
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki suszonych płatków pomidorów
- sznurek kuchenny
Marynata
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka papryczki chili
- 2 łyżki octu winnego ( może być sok z cytryny )
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
21 komentarzy
Coś pysznego takie mięsko 🙂
wygląda doskonale, muszę zrobić do kanapek 🙂
kuuurka.. aleś kawał mięcha przyrządziła! Wygląda genialnie, muszę się pokusić o taką dobroć 😉
Cudeńko! Uwielbiam domowe pieczenie. Bardzo lubię je zjadać jako wędlinę z kromką świeżego, domowego chleba 🙂 Niebo w gębie!
Szalenie smakowita pieczeń:)
Pyszna,jak zwykle u mnie o suszonych płatkach pomidorów nikt nie słyszał.
A właśnie W Hiszpanii nie powinno ich zabraknąć 🙂
Jak prosto i smacznie 🙂 Lubię domowe wędliny i chętnie skorzystam z przepisu !
Przepyszna do chlebka, choć ja taką lubię do obiadu z sosem żurawinowym.
Ubóstwiam! :>
Pięknie Ci wyszła ta pierś tez lubię i robię z suszonymi pomidorami 😉
wygląda pięknie 🙂
O kochana ale żeś mu dogodziła :)) Tzn indykowi 🙂
Napiszę tylko tyle : zdjęcia są świetne!
Dziękuję, ale miałam słabe światło 🙂
O jejku ale cudnie wygląda w przekroju 🙂 Fankami mięsiwa nie jesteśmy ale coś takiego sprawia, że i my nabieramy na nie ochoty 🙂
Pyszne i pięknie nadziane 🙂 aż ślinka cieknie…
doskonała domowa wędlina!
taka domowa wędlina nie ma sobie równych 🙂
To danie jak dla mnie, indyka uwielbiam, pomidorom nie mówię nie, apetycznie się prezentuje:)
Na kanapce bym widziała taką wędlinkę 🙂