Home Na słodkoBabki i muffiny Babka caffe-latte

Babka caffe-latte

by admin
Print Friendly, PDF & Email
Prosta, uniwersalna i puszysta babka w trzech kolorach. Kolor jaśniejszy z kawą rozpuszczalną w proszku, kolor ciemniejszy z kakao. Do ciasta można dodać łyżeczkę cynamonu, a całość udekorować czekoladą z dodatkiem korzennej przyprawy, wtedy otrzymamy pyszną babkę ze świątecznym akcentem 🙂

DSC_1246

Składniki
  • 5 jaj w temp. pokojowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 200 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Jajka ubijam z cukrem na pianę, na najniższych obrotach. Kiedy piana będzie puszysta i lśniąca, dodaję masło.
Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy, całość mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto dzielę na trzy równe części. Do jednej dodaję kakao, do drugiej kawę rozpuszczalną.
Podłużną foremkę wykładam papierem do pieczenia. Do foremki kolejno leję masy jasną, z kawą i z kakao.
Ciasto piekę około 60 minut. Drewniany patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy. Gotową babkę studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂

DSC_1220

DSC_1237

You may also like

22 komentarze

Lena 27 listopada 2015 - 11:30

Ale apetyczna:)

Reply
Cotakpachnie? 27 listopada 2015 - 11:33

piękne zdjęcia! 🙂

Reply
Ladylaura 27 listopada 2015 - 12:08

Ja lubię babeczki ,szczególnie do kawki.

Reply
Sosna 27 listopada 2015 - 12:26

Świetny pomysł i wykonanie 😀

Reply
gotowanietoproste 27 listopada 2015 - 14:37

Właśnie będę piekła babeczkę bo się już stęskniłam 🙂 A gdy ujrzałam tą babkę to polecę szybciej zrobić swoją bo nie mogę się doczekać żeby ugryźć kawałek ;p

Reply
Cukry Proste 27 listopada 2015 - 15:15

Prosta, piękna i pyszna:)

Reply
poproszę dokładkę 27 listopada 2015 - 16:36

wygląda bardzo smacznie, musi być pyszna 🙂

Reply
Ela Dziurkowska 27 listopada 2015 - 18:15

Małgosiu ale urodziwa ta Twoja baba 🙂

Reply
Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 listopada 2015 - 19:19

Genialnie wygląda wewnątrz 🙂 Trzy kolory super do siebie pasują 🙂

Reply
Dorota 27 listopada 2015 - 19:40

Właśnie wyjęłam z piekarnika babeczkę wg Twojego przepisu :)))) Jest piękna! Ciekawe czy dobra już się nie mogę doczekać jak ostygnie … Dziękuję za inspirację.

Reply
napiecyku 27 listopada 2015 - 20:02

Bardzo się cieszę, że upiekłaś, będzie smakowita do kawy i herbaty 🙂

Reply
Ania - Kto ugości moich gości? 27 listopada 2015 - 20:25

Ale fantazyjnie wygląda! Muszę taką zrobić!

Reply
Agnieszka Wieczorek 27 listopada 2015 - 21:10

Piękna! Taką babkę za sam wygląd bym zjadła 🙂 No i faktycznie z dodatkiem cynamonu może być i świątecznym wypiekiem.

Reply
Olka 27 listopada 2015 - 21:42

Zjawiskowa babeczka 🙂 aż się chce sięgnąć po kawałek…

Reply
Ania 28 listopada 2015 - 23:25

te warstwy róznego ciasta wspaniale ze sobą przenikają 🙂

Reply
http://cynamon.net.pl 29 listopada 2015 - 14:57

Do niedzielnej, wieczornej herbatki będzie super 😉

Reply
Łycha Smaków 29 listopada 2015 - 16:10

mniammm pycha 🙂

Reply
CanBe.pl 29 listopada 2015 - 19:39

Wczoraj marzyła mi się taka piaskowa, cytrynowa <3 Mmmm… Uwielbiam babki

Reply
Renata - Mój dzień 29 listopada 2015 - 20:25

na drugie śniadanie z kawką, mnnnnnnnnnniam:)

Reply
kulinarny blog samanthy 29 listopada 2015 - 22:04

Znakomita w trzech kolorach i smakach, pięknie wyszła 🙂

Reply
beata Redzimska 30 listopada 2015 - 11:08

Gosiu , uwielbiam takie puszyste babeczki, ale narobilas mi smaku. Pozdrawiam serdecznie Beata

Reply
lekcjewkuchni.blogspot.com 30 listopada 2015 - 14:00

Bardzo lubię to ciasto, wygląda przepięknie:)

Reply

Leave a Comment