Home Na słodkoBabki i muffiny Babka caffe-latte

Babka caffe-latte

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Prosta, uniwersalna i puszysta babka w trzech kolorach. Kolor jaśniejszy z kawą rozpuszczalną w proszku, kolor ciemniejszy z kakao. Do ciasta można dodać łyżeczkę cynamonu, a całość udekorować czekoladą z dodatkiem korzennej przyprawy, wtedy otrzymamy pyszną babkę ze świątecznym akcentem 🙂

DSC_1246

Składniki
  • 5 jaj w temp. pokojowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 200 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Jajka ubijam z cukrem na pianę, na najniższych obrotach. Kiedy piana będzie puszysta i lśniąca, dodaję masło.
Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy, całość mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto dzielę na trzy równe części. Do jednej dodaję kakao, do drugiej kawę rozpuszczalną.
Podłużną foremkę wykładam papierem do pieczenia. Do foremki kolejno leję masy jasną, z kawą i z kakao.
Ciasto piekę około 60 minut. Drewniany patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy. Gotową babkę studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂

DSC_1220

DSC_1237

Powiązane posty

22 komentarze

Lena 27 listopada 2015 - 11:30

Ale apetyczna:)

Odpowiedź
Cotakpachnie? 27 listopada 2015 - 11:33

piękne zdjęcia! 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 27 listopada 2015 - 12:08

Ja lubię babeczki ,szczególnie do kawki.

Odpowiedź
Sosna 27 listopada 2015 - 12:26

Świetny pomysł i wykonanie 😀

Odpowiedź
gotowanietoproste 27 listopada 2015 - 14:37

Właśnie będę piekła babeczkę bo się już stęskniłam 🙂 A gdy ujrzałam tą babkę to polecę szybciej zrobić swoją bo nie mogę się doczekać żeby ugryźć kawałek ;p

Odpowiedź
Cukry Proste 27 listopada 2015 - 15:15

Prosta, piękna i pyszna:)

Odpowiedź
poproszę dokładkę 27 listopada 2015 - 16:36

wygląda bardzo smacznie, musi być pyszna 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 27 listopada 2015 - 18:15

Małgosiu ale urodziwa ta Twoja baba 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 listopada 2015 - 19:19

Genialnie wygląda wewnątrz 🙂 Trzy kolory super do siebie pasują 🙂

Odpowiedź
Dorota 27 listopada 2015 - 19:40

Właśnie wyjęłam z piekarnika babeczkę wg Twojego przepisu :)))) Jest piękna! Ciekawe czy dobra już się nie mogę doczekać jak ostygnie … Dziękuję za inspirację.

Odpowiedź
napiecyku 27 listopada 2015 - 20:02

Bardzo się cieszę, że upiekłaś, będzie smakowita do kawy i herbaty 🙂

Odpowiedź
Ania - Kto ugości moich gości? 27 listopada 2015 - 20:25

Ale fantazyjnie wygląda! Muszę taką zrobić!

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 27 listopada 2015 - 21:10

Piękna! Taką babkę za sam wygląd bym zjadła 🙂 No i faktycznie z dodatkiem cynamonu może być i świątecznym wypiekiem.

Odpowiedź
Olka 27 listopada 2015 - 21:42

Zjawiskowa babeczka 🙂 aż się chce sięgnąć po kawałek…

Odpowiedź
Ania 28 listopada 2015 - 23:25

te warstwy róznego ciasta wspaniale ze sobą przenikają 🙂

Odpowiedź
http://cynamon.net.pl 29 listopada 2015 - 14:57

Do niedzielnej, wieczornej herbatki będzie super 😉

Odpowiedź
Łycha Smaków 29 listopada 2015 - 16:10

mniammm pycha 🙂

Odpowiedź
CanBe.pl 29 listopada 2015 - 19:39

Wczoraj marzyła mi się taka piaskowa, cytrynowa <3 Mmmm… Uwielbiam babki

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 29 listopada 2015 - 20:25

na drugie śniadanie z kawką, mnnnnnnnnnniam:)

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 29 listopada 2015 - 22:04

Znakomita w trzech kolorach i smakach, pięknie wyszła 🙂

Odpowiedź
beata Redzimska 30 listopada 2015 - 11:08

Gosiu , uwielbiam takie puszyste babeczki, ale narobilas mi smaku. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 30 listopada 2015 - 14:00

Bardzo lubię to ciasto, wygląda przepięknie:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz