Lubię jesień za jej zapachy, kolory i dary w postaci owoców. Właśnie teraz mamy sezon na żurawinę, na targowiskach można kupić świeże owoce z bieżących zbiorów. Warto przygotować kilka małych słoiczków, prostej konfitury, która ożywi smak świątecznych pieczeni, lub będzie wspaniałym dodatkiem do oscypka na ciepło. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 400 g zmrożonej żurawiny
- 3/4 szklanki soku pomarańczy
- 1/2 szkl. wody
- 5 łyżek cukru
Żurawinę daję do miseczki, dolewam wodę, owoce dokładnie czyszczę, wodę wylewam. Czynność powtarzam.
Do rondla z grubym dnem daję sok, wodę i żurawinę. Wszystko podgrzewam na większym ogniu, pod przykryciem. Kiedy wszystkie owoce popękają, zmniejszam ogień.
Do przecieru dodaję cukier, całość mieszam drewnianą łyżką i nadal smażę. Konfiturę smażę około 20 minut, na bardzo małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliła.
Małe słoiczki ( czyste i wyparzone ) napełniam gorącą konfiturą i zakręcam. Obracam do góry dnem i odstawiam. Przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego 🙂
16 komentarzy
Pychota. Mniam, mniam 🙂
Wspaniały pomysł na powidełka !!
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Robiłam żurawinę do mięs, i pokusiłam się jeszcze o borówkę na święta;)
Nigdy takiej konfitury do wytworów wytrawnych nie jadłyśmy, a bardzo chciałybyśmy takiego połączenia spróbować 🙂
Bardzo mnie zaciekawił Twój przepis – fajne połączenie żurawin z sokiem pomarańczowym! 🙂 Mam w lodówce koszyczek świeżych żurawin i właśnie zastanawiam się nad ich wykorzystaniem – pozdrawiam! 🙂
Bardzo fajna żurawina, lubią ją pod każdą postacią 🙂
ja myślałam, że to banan na zdjęciu, a to chyba oscypek? 🙂
Mniam, nigdy nie robiłam sama takiej żurawiny.. ale musi mieć smak, mmm.. 🙂
To jest oscypek, tylko nie wędzony 🙂
taka domowa musi być przepyszna 🙂
Kocham żurawinę, W tym roku jeszcze nie kupowałam:)
Taki serek tylko z żurawiną. Świetny pomysł na żurawinę do słoiczków. Jeszcze zdążę zrobić 🙂
już pora na żurawinę:) do mięsa i serów jest niezastąpiona.
Pysznie i zdrowo
Lubię konfiturę z żurawiny z sernikiem, szczególnie z tym świątecznym 🙂
Pyszna i zdrowa 🙂
Świetnie się prezentuje ta konfitura 🙂 Miałem okazję spróbować podobnej podanej z smażonym serkiem camembert. Rewelacja 🙂 Dodaje przepis do zakładek i na pewno kiedyś spróbuję!