Chlebek bananowy to rodzaj słodkiego pieczywa śniadaniowego, jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. U nas zyskuje na popularności ze wzg. na łatwość wykonania i dostępność produktów. Mam dla Was bardzo ciekawy i prosty przepis, bez użycia miksera. W składzie nie ma jajek, mleka i cukru, chlebek piekłam na mieszance mąki żytniej chlebowej i pszennej. Dodałam sporą ilość prażonych orzechów włoskich.
Do ciasta należy dodać mocno dojrzałe banany, takie z przewagą koloru czarnego na skórce. Sody nie zastępujemy proszkiem do pieczenia, nie jestem chemikiem, ale wydaje mi się, że główny składnik sody ( węglan sodu ) lepiej wchodzi w reakcję z jakimś składnikiem bananów. Ciasto pięknie wyrosło, zero zakalca, typowego dla tego chlebka. Dzięki słodkim bananom, ciasto wyszło wystarczająco słodkie, z chrupiącą orzechową skórką, na pewno je pokochacie 🙂
Polecam również chlebek bananowo – czekoladowy.
Składniki na ciasto – chlebek
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
- 4 duże, mocno dojrzałe banany
- 1/3 szklanki oleju w temperaturze pokojowej ( u mnie z pestek winogron )
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g. posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
Dodatkowo
- łyżka cynamonu
- łyżka cukru brązowego
- 10 orzechów włoskich
23 komentarze
Duuużo orzechów – pycha! 🙂 Już mi zapachniało świętami i choinką! (i to jest bardzo miłe skojarzenie oczywiście! ) 🙂
Chlebek na bogato 😉 pycha!
Prawie jak ciasto 😉
Ile bakalii, cudowny!
Smakowity chlebek:)
Piękny chlebuś jak niejedno wypasione ciacho 🙂
Pyszności! Z tymi orzechami wygląda świetnie 🙂
Ile orzechów w środku! Lubię bananowy chlebek, jest prosty w wykonaniu i jak pachnie…rozmarzyłam się tylko 🙂
Wygląda super :-).
Och, ale piekne zdjęcia ! 😉
Pysznie wygląda, jak zwykle 🙂
Jest cudownie bakaliowy i wygląda jak chleb moich marzeń… Mniam…
Przepiękny! Szkoda, że bez mąki pszennej nie potrafimy uzyskać choć w połowie takiego efektu :/
Myślę, że wyjdzie taki np. z mąki pszennej razowej. Warto spróbować 🙂
Piekłam taki chlebek, ale bez dodatków, a widzę, że byłby jeszcze smaczniejszy 🙂
Ale piękny i orzechowy 🙂
Chlebek musi być pyszny mniamm:)
Wyszedł idealny! 🙂
Smak wysmienity a zapach mniam pozdrawiam
Oj cos takiego chodzi za mna od rana. Chyba sie skusze. Pozdrawiam serdecznie Beata
wygląda jak dobrze nadziany keks:)
Nie przepadam za bananami ale chlebek wygląda wspaniale !!
Pozdrawiam
Uwielbiam ciasta z bananami, chlebek znakomity. Pozdrawiam serdecznie 🙂