Pyszne i mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu i konfitury. Początkowo miało być ciasto odrywane z cynamonem, ostatecznie zrobiłam to ciasto w nieco innej wersji. Ciasta z dodatkiem dżemu lub konfitury, są miękkie i długo zachowują świeżość, dodatkowo nuta cynamonu bardzo wzbogaca ciasto smakowo. Pyszne ciasto do kawy i kubka gorącego mleka, bardzo polecam )
Polecam również ciasto drożdżowe bez wyrabiania 🙂
Składniki na ciasto
- 3, 5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szkl. letniego mleka
- 1/4 szkl. letniego oleju roślinnego
- opakowanie drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 2 pełne łyżki konfitury lub dżemu np. morelowego
- 1 jajko
Składniki na farsz
- 60 g. masła
- 3 łyżki cynamonu
- 2 pełne łyżki miodu ( można dać 2 pełne łyżki cukru )
19 komentarzy
Drożdżowe i cynamon-boska para;)
Ale rewelacyjnie wygląda! Jak ja dawno nie jadłam prawdziwego, domowego ciasta drożdżowego 🙂 ale mi smaku narobiłaś…
O jej! ten cynamon w środku… marzenie 😀 Śliczne zawijasy wyszły! 😀
Wspaniałe ciacho! 🙂 Z nutą miodu i cynamonu – jak to musi pachnieć! 🙂
Bardzo puszyste, ślicznie zawinięte. Z przyjemnością bym się poczęstowała 🙂
uwielbiam takie ciasto, ahhh!
Wygląda na bardzo smaczne 🙂
Na pewno jest bardzo smaczne 🙂
Kocham takie ciasto drożdżowe! To ma genialny kształt 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda doskonale, pięknie wyrośnięte 🙂
Daj kawałek 😛
Uwielbiam takie połączenie!
wygląda pięknie!
u mnie też drożdżowe, ale ze śliwkami:)
Wygląda smacznie 🙂
wspaniały placek – wygląda jak z cukierni 🙂
Piękne, efektowne zawijasy i ten aromat 🙂
Musiało smakować i pachnieć obłędnie! 🙂
Cudny zawijaniec! 🙂
Ależ to ciasto pięknie wygląda! Wyobrażam sobie jak obłędnie musi smakować!