Bardzo nam smakują roladki w wersji z fasolką szparagową i czosnkiem niedźwiedzim, zawinięte w cieniutkie plasterki wędzonego boczku. Boczek i fasolka nadają potrawie niepowtarzalny smak. Do takich roladek zwykle używam gotowego, krojonego boczku, ponieważ tylko taki jest odpowiednio cienko krojony. Rolady podałam z kaszą jaglaną i surówką, ale będzie również smacznie z puree ziemniaczanym, czy ryżem. Można jednorazowo przygotować większą ilość roladek i na następny dzień, podać np. z domowym sosem pomidorowym. Polecam na domowe przyjęcia 🙂
Składniki
- 4 plastry szynki wieprzowej lub schabu o gr.1 cm
- około 250 g. fasolki szparagowej
- 12 podłużnych plasterków wędzonego boczku ( użyłam Sokołów )
- 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu
- łyżka masła klarowanego do smażenia
- sól i pieprz
- sznurek kuchenny
Oczyszczoną fasolkę, gotuję około 3 min. w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Odcedzam i odstawiam. Plastry mięsa delikatnie rozbijam, posypuję solą i pieprzem. Suszony czosnek niedźwiedzi i tymianek dokładnie mieszam.
Na desce układam plasterki boczku, jeden nad drugim. Na boczek kładę mięso, mięso posypuję czosnkiem niedźwiedzim i tymiankiem, na środek każdego kotleta kładę pęczek fasolki. Roladki ostrożnie zwijam i owijam kuchennym sznurkiem ( boczek powinien dobrze przylegać do mięsa ).
W rondlu rozgrzewam masło klarowane ( można dodać trochę oleju ) i dodaję roladki. Roladki smażę na rumiano z każdej strony, następnie dolewam wodę lub bulion i duszę około 40 minut pod przykryciem, w międzyczasie obracam roladki dwa razy. Po tym czasie roladki powinny być gotowe. Usuwam sznurek i podaję. Z kaszą jaglaną smakują wybornie 🙂
Powstały sos można zagęścić słodką śmietaną, lub jogurtem. W wersji dla gości, lub na wieczór we dwoje, można w połowie, zamiast bulionu, do duszenia dodać wino.Smacznego 🙂
16 komentarzy
cudownie muszą smakować:)
Świetne ,nawet dla mnie umiarkowanego mięsożercy.
Świetnie się prezentują. Takie mięsko z warzywną wkładką zawsze chętnie biorę w ciemno 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 przygotuję mojej rodzince takie na obiad w niedziele, na pewno będą zadowoleni 🙂 Pozdrawiam
genialny pomysł, roladki wyglądają bardzo apetycznie!
Świetny przepis, zapisuję i na pewno wypróbuję niebawem 🙂
Ależ apetycznie wyglądają, pewnie jeszcze lepiej smakują. Pozdrawiam
Super, na pewno wypróbuję, bo uwielbiam fasolkę szparagową 🙂
Wyglądają rewelacyjnie, pycha! 🙂
Ja się fasolką zajadam w każdej postaci 🙂
Wyglądają naprawdę znakomicie, pycha! 🙂
Obiad idealny według naszego taty 😀 Zdrowo ale z mięskiem xD
Ślicznie wygladają! Fajny obiadek 🙂
Te roladki są naprawdę wypasione, w sam raz dla gości 🙂
Pysznosci nam serwujesz, idealne na party 🙂
Super smaczne i super wyglądające roladki 🙂