Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kurczak w sosie piwnym z fasolką szparagową

Kurczak w sosie piwnym z fasolką szparagową

by admin
Print Friendly, PDF & Email
Dzisiaj rano zrywając czerwone porzeczki na sok, zauważyłam małe krzaczki fasolki szparagowej, uginające się pod ciężarem zielonych warzyw. Ponieważ od dawna chodzi za mną ,,kurczak z patelni”, pomyślałam, że połączenie piwnych pałeczek i wyrazistej w smaku fasolki zielonej, będzie jak najbardziej trafione.
Pałeczki kurczaka obsmażam, a następnie duszę do miękkości w sosie piwnym. Pod koniec duszenia dodaję fasolkę. Jest to prosty i praktyczny sposób na kurczaka, bez zbędnego nagrzewania kuchni piekarnikiem. Bardzo polecam 🙂

IMG_7067

Składniki
  • 6 pałeczek kurczaka
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 1 szkl. piwa ( u mnie ciemne )
  • 1/2 szkl. bulionu lub wody
  • olej roślinny do smażenia
Panierka do kurczaka
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
Oczyszczoną fasolkę gotuję z łyżeczką soli i cukru, do miękkości. Odcedzam i odstawiam. Pałeczki dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem.
Wszystkie składniki na panierkę daję do foliowego woreczka, razem z pałeczkami, całość dokładnie wstrząsam.
 Na rozgrzany olej, daję pałeczki obtoczone w panierce i smażę na mocno złoty kolor z każdej strony. Dolewam bulion lub wodę, oraz piwo. Pałeczki duszę pod przykryciem do miękkości, około 30 minut, sos powinien się lekko zredukować. Przed podaniem dodaję fasolkę. Na talerzu potrawę dekoruję świeżą pietruszką. Smacznego 🙂

IMG_7076

You may also like

24 komentarze

BEATA REDZIMSKA 10 lipca 2015 - 10:25

Zapowiada sie przepysznie. Nigdy bym nie pomyslala, ze mozna kurczak marynowac w piwie? Pozdrawiam serdecznie beata

Reply
Lena 10 lipca 2015 - 10:40

Pyszności;)

Reply
Angelika i Monika (Candy Pandas) 10 lipca 2015 - 11:49

Słyszałyśmy, że piwo idealnie nadaje się do mięsa w marynatach ale nigdy nie próbowałyśmy 🙂

Reply
Marta gotuje 10 lipca 2015 - 16:16

Pyszny kurczak 🙂

Reply
Calluna 10 lipca 2015 - 17:27

Nie znałam i oczywiście wypróbuję w najbliższym czasie. Pozdrawiam

Reply
smak i uczucie 10 lipca 2015 - 18:39

Bardzo smaczne . Idealny kurczak 🙂

Reply
Monika Dudzik 10 lipca 2015 - 20:15

Mmmmm, bardzo apetyczne danie!

Reply
Ela Dziurkowska 10 lipca 2015 - 20:55

Bardzo fajne jedzonko, lubię kurczaka 🙂

Reply
Ania 10 lipca 2015 - 22:52

Najchętniej bym zjadła tą fasolkę samą 🙂

Reply
domowacukierniaewy.blox.pl 10 lipca 2015 - 23:36

Świetnie przyrządzone mięsko, podoba mi się całe danie 🙂

Reply
marcelina 11 lipca 2015 - 10:13

Wpraszam się na takiego kurczaka! 😉

Reply
Czucherkowo 11 lipca 2015 - 14:43

Muszę to zrobić, nie dość że chodzi za mną od jakiegoś czasu fasolka szparagowa to jeszcze jestem ogromną fanką ciemnego piwa 😀

Reply
Ania 11 lipca 2015 - 16:52

fajny sposób na kuraka 🙂

Reply
Agnieszka Wieczorek 11 lipca 2015 - 20:08

Marynaty z piwa nie próbowałam jeszcze, choć słyszałam o niej wiele dobrego. Jak nic, będę musiała kiedyś spróbować. Kurczak wygląda przepysznie i jeszcze fasolka szparagowa 🙂 Pycha! Pozdrawiam

Reply
cookiemonster 12 lipca 2015 - 10:56

Uwielbiam tak przyrządzonego kurczaczka z piwem 🙂

Reply
ja i moje urwisy 12 lipca 2015 - 11:00

musi być pyszny 🙂

Reply
Obiad gotowy! 12 lipca 2015 - 14:01

takie dania są idealne na lato!

Reply
iza 12 lipca 2015 - 14:44

alez pysznie wygląda to danie

Reply
mojamalakuchnia 12 lipca 2015 - 17:42

bardzo lubię piwo i myślę, że kurczak w takiej odsłonie bardzo by mi smakował 😉

Reply
Galantyna.pl 12 lipca 2015 - 21:56

Ale mi narobiłaś “smaka”:)

Reply
Łukasz 13 lipca 2015 - 10:30

Smakowita i bardzo oryginalna propozycja 😉

Reply
Pati 15 lipca 2015 - 10:23

Dla mnie pychota!

Reply
Kuchnia u Krysi 15 lipca 2015 - 14:47

Pięknie wygląda ten kurczak. Ślinka leci na sam widok. Przepis ciekawy, chętnie zrobię takiego kurczaka 🙂

Reply
AZgotuj 17 lipca 2015 - 18:13

jak “coś” za nami chodzi trzeba natychmiast “to” zaspokoić:):):)

Reply

Leave a Comment