Bardzo prosty sernik z mleka zagęszczanego, przekładany biszkoptem. Można ułatwić sobie wykonanie ciasta i zamiast biszkoptu pieczonego, użyć gotowe biszkopty. Ten piankowy sernik, jest bardzo delikatny i puszysty. Do mlecznej masy latem, można dodać drobne owoce, a na wierzch galaretkę. Polecam na letni deser, nie tylko dzieci będą zachwycone 🙂
Składniki na biszkopt
- 5 jaj w temperaturze pokojowej ( osobno żółtka, osobno białka )
- 6 pełnych łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka, całość ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników.
Blaszkę o wym. 30 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Ciasto, przelewam na blaszkę i daję do nagrzanego piekarnika. Piekę około 20 min w temp.180 stopni, do czasu, kiedy ciasto mocno się zrumieni. Gotowy biszkopt zostawiam do przestudzenia.
Składniki na masę
- puszka mleczka zagęszczanego niesłodzonego, mocno schłodzonego ( wystarczy 340 g )
- 2 galaretki ( u mnie cytrynowe )
- szklanka gorącej wody
28 komentarzy
Genialne ciasto, aż robię się glodna 🙂
Wow rewelacyjny :))
petarda! 😀 pozwól,że się poczęstuje :3
Wygląda tak pysznie, tak puszyście.. Och toż to musi być niebo w gębie ! 🙂 Brałabym i nie patrzyła czy tyłek rośnie! 🙂
Bardzo fajny pomysł z tym mlekiem
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Pyszności… Ciasto wygląda niesamowicie, aż chce się go wypróbować. Pozdrawiam 🙂
Wygląda meeeega apetycznie
Super serniczek, bardzo pomysłowy i efektowny,
pyszne! z mleka robiłam już piankę, ale nie wpadłam na pomysł, żeby ją “zapakować” w biszkopty:)
Moje ukochane ciasta- bez dwóch zdań serniki. Czy na ciepło, czy na zimno czy w jakiejkolwiek innej wersji jak dla mnie to ciasto nie do pobicia. Takiej wersji nie znam i z chęcią wdrożę przy okazji. A okazja na sernik nadarza się ciągle 😀 Pozdrowionka 🙂
Zapisuję do zrobienia, zapowiada się przepysznie!
Wygląda świetnie!
Boski deser, wygląda przepysznie 🙂
Brzmi ciekawie, wygląda super, a smakuje, tego jestem pewna, pysznie! 🙂
Co za wspaniałe ciasto. Jak odwiedzam blogi kulinarne wieczorem to mam ochotę od razu zabrać się na pichcenie! 🙂
Wspaniałe ciasto, wygląda ba bardzo lekkie 🙂
To musi być pyszne! Chętnie zjem, jeśli ktoś mnie poczęstuje 😉
Pychota! Ale mi smaku narobiłaś 🙂 Ciacho idealne!
A ja miałam mieć odwyk :/
Nigdy nie jadłam takiego sernika ,pysznie wygląda.
Wygląda lekko i słodko 😀 Koniecznie kawałeczek musi się znaleźć i dla nas 🙂
Musicie się pospieszyć, syn krąży wokół ostatniego kawałka 🙂
cudny serniczek wyczarowałaś! 🙂
Mniam, świetny :-).
Ale pychotka. Ty Gosiu zawsze cos pysznego potrafisz wyczarowac. Pozdrawiam serdecznie Beata
uwielbiam skondensowane mleko, musze zrobić ten sernik :-))
Witam. Właśnie zabrałam się za zrobienie tego cuda 🙂 Niestety masa z mleka i galaretki jest bardzo rzadka. Dlaczego? Jak mogę uratować moje cudo ??
Martyna, ten przepis jest raczej niezawodny. Może galaretka była za ciepła, powinna być mocno schłodzona ( może być nawet półpłynna ), a mleko powinno być mocno schłodzone inaczej się nie napuszy.