Home Dania i dodatkiPrzetwory Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
W mojej kuchni od rana pachnie cytrusami, nic dziwnego, robię kandyzowaną skórkę pomarańczową. Nieco czasochłonne jest oczyszczanie skórek z białych błonek, potem pozostanie już tylko gotowanie. Kandyzowana skórka pomarańczy, stanowi świetne uzupełnienie świątecznych wypieków. Z takim dodatkiem bardzo zyskują na smaku pierniki i ciasta ucierane, można ją użyć do dekoracji ciast 🙂

IMG_0656

Składniki
  • skórka z 5-6 pomarańczy, dokładnie oczyszczonych (najlepiej użyć cytrusów z upraw ekologicznych)
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl wody
Skórkę dokładnie oczyszczam z białych błonek. Kroję w drobną kostkę. Dwukrotnie gotuję kilka minut i odcedzam.
Ponownie gotuję 1/2 szklanki wody z cukrem, dodaję skórkę. Całość gotuję na małym ogniu ok. 50 min. Podczas gotowania należy uważać, żeby nie przypalić skórki. Kiedy syrop zgęstnieje i skórka lekko się zeszkli, będzie gotowa. Należy ją osączyć na sitku i przełożyć do słoiczka, lub w szczelnie zamkniętym pojemniku przechowywać w lodówce. U mnie skórka świetnie się przechowała przez 8 miesięcy 🙂

IMG_0664

 

Powiązane posty

19 komentarzy

Marta gotuje 11 grudnia 2014 - 16:42

Ja też zrobiłam wczoraj kandyzowaną skórkę pomarańczową 🙂 Będzie przydatna do wypieków na zbliżające się święta 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 11 grudnia 2014 - 19:03

Bardzo lubię skórkę pomarańczową, w makowcu niezastąpiona. 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 11 grudnia 2014 - 21:33

Nie ma to jak domowa skórka kandyzowana. Piękny kolor. A zapach…. mniam

Odpowiedź
Marzena 11 grudnia 2014 - 21:42

Mam znajomą w pracy, która co roku robi duże ilości skórki i zawsze dostaje parę słoiczków, jest pyszna 🙂 a może zrobię sama według Twojego pomysłu 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 12 grudnia 2014 - 01:49

Uwielbiam wypieki z jej dodatkiem! Tej sklepowej nie znoszę

Odpowiedź
poproszę dokładkę 12 grudnia 2014 - 08:36

muszę się przyznać, że nigdy nie lubiłam skórki pomarańczowej i jej unikałam. Do dzisiaj średnio za nią przepadam, ale taka domowa jest naprawdę smaczna, tylko taką toleruję hehehe :-))

Odpowiedź
sarenka 12 grudnia 2014 - 10:49

ale kolory! zazdraszczam, bo nigdy sama nie robiłam : )

Odpowiedź
Agnieszka, Co w kuchni 12 grudnia 2014 - 13:58

Domowa najlepsza! A teraz przecież tak często się ją wykorzystuje

Odpowiedź
Łukasz 12 grudnia 2014 - 14:19

Taka domowa i pachnąca skórka nawet się nie umywa do tych sklepowych 🙂

Odpowiedź
manekineko 12 grudnia 2014 - 15:05

do tej pory zawsze gotową kupowałam , dziękuję za przepis – od dziś robię swoją domową!

Odpowiedź
Ladylaura 12 grudnia 2014 - 17:05

Pyszny dodatek do wszystkiego.

Odpowiedź
Olka 12 grudnia 2014 - 18:01

Pyszna do ciast…. a dla łasuchów do wszystkiego 🙂 ja lubię do naleśników i samą podjadam ze słoika 🙂 ale o tym sza….

Odpowiedź
ja i moje urwisy 12 grudnia 2014 - 18:44

Uwielbiam jej zapach 🙂

Odpowiedź
Beata, Magazyn Kuchenny 13 grudnia 2014 - 09:14

Kupnej skórki nie lubię, ale ta domowa to zupełnie inna bajka. Też robię w domu i warta jest każdej włożonej w jej przygotowanie minuty. I jest taka świąteczna 🙂

Odpowiedź
Amanda 13 grudnia 2014 - 11:34

Uwielbiam skórkę kandyzowaną, jako jedyna z mojej rodziny, dlatego nie często mogę ją jeść…. A u Ciebie wygląda tak smakowicie;)

Odpowiedź
lovecoffeeandshoes 13 grudnia 2014 - 15:29

A święta zawsze pachną pomarańczą! Nie wiedziałam, że to takie proste:) Na pewno spróbuję zrobić:)

Odpowiedź
Kaś 13 grudnia 2014 - 17:22

już dla samego aromatu warto ją przyrządzić 😉

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 13 grudnia 2014 - 17:36

Jak wspaniale musi pachnieć! 🙂

Odpowiedź
Pozytywizja 13 grudnia 2014 - 20:47

Jejku- nie wpadłabym na pomysł, że mogę to zrobić sama 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz