Wczoraj upiekłam bułeczki z mąki jaglanej, niestety tylko mnie zdenerwowały. Wyszły gorzkawe w smaku i mocno się kruszyły. Nie chcę mieć na sumieniu Waszych bułeczek, mam za to coś lepszego – prosty sernik z orzechami, na spodzie z razowych herbatników. Podobny sernik zobaczyłam na wystawie cukierni w Krakowie, pomyślałam…sernik to nie problem, tylko jak “przykleić” orzechy do ciasta…, początkowo myślałam o masie krówkowej, ale wpadłam na prostszy i zdrowszy pomysł, jaki zobaczcie sami 🙂
- 20 dkg. mocno pokruszonych herbatników z mąki pełnoziarnistej
- 10 dkg roztopionego masła
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki płynnego miodu
- Pokruszone herbatniki łączę z rozpuszczonym masłem i dokładnie mieszam. Masą dokładnie wylepiam dno tortownicy o śr.26 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Całość daję do lodówki na 20 min.
- Ser dokładnie ubijam mikserem i stopniowo dodaję cukier, całe jajka i żółtka, na koniec sok z cytryny.
- Masę serową wylewam na schłodzony spód.
- Ponieważ sernik piecze się w kąpieli wodnej, warto zabezpieczyć tortownicę podwójną warstwą folii aluminiowej, by woda nie dostała się do ciasta.
- Tortownicę daję do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą, tak aby woda sięgała do 1/2 lub 1/3 tortownicy.
- Ciasto piekłam 60 min. w temp. 170 stopni.
- Miód rozpuściłam z łyżeczką przegotowanej wody i pędzelkiem posmarowałam brzegi sernika.
- Orzechy wysypałam na miejsca pokryte miodem.
- Przed podaniem warto sernik dać na kilka godzin do lodówki. Smacznego:)
Moje uwagi: Jeżeli chcesz aby sernik wyglądał perfekcyjnie, wytnij z kartonu koło o średnicy mniejszej od średnicy tortownicy. Koło daj na środek sernika. Posmaruj miodem zewnętrzne brzegi i posyp orzechami, następnie ostrożnie usuń tekturowe koło.
29 komentarzy
Aż ślinka cieknie :)))
obłędny! wygląda perfekcyjnie i zapewne tak też smakuje 🙂 miód chyba się sprawdził, bo orzechy trzymają się gdzie trzeba 🙂
jaki śliczny, słonecznie żółty wierzch!
Ależ piękny sernik i ten pomysł na przyklejenie orzechów – genialny. Nie żałuję wcale, że bułeczki nie wyszły, bo mamy za to coś tak pięknego.
O mamo! Coś cudnego;) a jak musi smakować!
Cudny kolor sernika, a połączenie z orzechami uważam za genialne! 🙂
Dziękuję Dziewczyny:))
a prażyłaś kasze przed gotowaniem/pieczeniem? Przepłukałaś?
Może to to? 🙁
Szkoda, bo chciałabym zobaczyć takie bułeczki.. 🙂
Ale sernik-o mamo.. z orzechami <3 <3
Używałam mąki jaglanej, nie kaszy. Kasza ma goryczkę którą można zniwelować zanurzając ją we wrzątku, ale mąka wg. mnie nie nadaje się do niczego jest bardzo gorzka:))
Wygląda pięknie! Połączenie sernika z orzechami dało fantastyczny efekt 🙂
Pomysł z miodem – fantastyczny! Sernik ma cudowną konsystencję! Pozdrawiam!
Piękny sernik!!!.
Sernik wygląda przepięknie i pewnie fantastycznie smakuje 😉 Koniecznie będę musiał zrobić taką wersję orzechową 😉
Ale efektowny sernik!
Świetny wyszedł ten serniczek 😀 Dodatek orzechów musi mu dawać fajnego smaczku 🙂
Fantastyczny i tak pięknie udekorowany orzechami !
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zainteresowało mnie pieczenie sernika w kąpieli wodnej? zawsze swoje serniki piekę w tradycyjny sposób, jest jakaś widoczna różnica?
Te z kąpieli wodnej są bardziej stabilne, nie rosną podczas pieczenia i nie upadają. Dodatkowa zaleta jest taka, że są bez proszku do pieczenia i często bez mąki. Ja bardzo lubię:))
miodowy klej – lubię to 🙂 sernik prezentuje się bosko!
uwielbiam serniki
ten Twój wygląda jak marzenie, aż chce się jeść i jeść i jeść…
Nigdy mi nie przyszło do głowy połączyć sernik z orzechami, a ten Twój wygląda obłędnie. I znowu na noc sobie smaka narobiłam.
Jest świetny! I te orzechowe “ozdoby”… Mniam, mniam 🙂
AKURAT TAKI PRZEPIS POTRZEBUJĘ -DZIĘKUJĘ POZDRAWIAM
Wyborny, też taki lubię ! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Piękny 🙂
Wygląda cudownie 🙂
Prezentuje się bardzo elegancko:)
Pięknie wygląda!
Naprawdę świetny pomysł, sernik prezentuje się zachwycająco 🙂