Home Na słodkoCiasta z owocami Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Jedno z lepszych ciast jakie jadłam, osoby które liczą kalorie mogą zrezygnować z masy, a ciasto i tak będzie smakować. Ja piekłam w podłużnej foremce (ostatnio wszystkie ciasta piekę w keksówce, nie wiem dlaczego) ale zdecydowanie wygodniej jest upiec na małej blaszce o wym. 24x24cm, lub w małej tortownicy. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki, ja wprowadziłam od siebie niewielkie zmiany, zastąpiłam mąkę pszenną w połowie krupczatką i zmniejszyłam proporcje cukru. Polecam na małe i duże spotkania w miłym towarzystwie:))

IMG_1345

Składniki

  • 2 jajka
  • 150g brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1  pełna szklanka drobno startej marchewki
  • filiżanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki drobno posiekanego ananasa z puszki
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki krupczatki
  • po łyżeczce sody, cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Jajka ubijam z cukrem, stopniowo dodaję olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość delikatnie mieszam, dodaję marchew, orzechy i ananasa. Ciasto przekładam na blaszkę o wym.24x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 40min. w temp.180 stopni (do suchego patyczka). Po przestudzeniu studzę i kroję na pół.

Składniki na masę

  • 200g serka philadelphia (może być inny kremowy serek śniadaniowy)
  • 150g cukru pudru
  • 50g masła

Cukier ucieram z masłem na gładki krem. Dodaję serek i krótko mieszam składniki. Ciasto przekładam kremem i dodatkowo smaruję wierzch ciasta, przechowuję w lodówce. Udanych wypieków!!!

IMG_1333

IMG_1294

Powiązane posty

30 komentarzy

hania-kasia 18 stycznia 2014 - 03:32

Bardzo apetyczne ciasto.

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 18 stycznia 2014 - 09:57

Pyszności. A Twoje marchewkowe prezentuje się super ; )

Odpowiedź
napiecyku 18 stycznia 2014 - 10:05

Twoje wypieki są również smakowite:))

Odpowiedź
ladylaurabloq 18 stycznia 2014 - 10:32

Niezaprzeczalnie wspaniałe ciasto!.

Odpowiedź
napiecyku 18 stycznia 2014 - 15:21

Dziękuję i Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Trochę Słodyczy 18 stycznia 2014 - 13:05

Ależ smacznie tu u Ciebie, czemu ja tu wcześniej nie trafiłam? 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy 18 stycznia 2014 - 14:45

I pomyśleć, że jeszcze nie piekłam ciasta marchewkowego… A Twoje tak pysznie wygląda, mniam!

Odpowiedź
Anita 18 stycznia 2014 - 17:52

Pięknie wygląda, a ten kremmmmmm cudo:)

Odpowiedź
Venus 18 stycznia 2014 - 18:19

ale mi zrobiłaś smaka 😛

Odpowiedź
napiecyku 18 stycznia 2014 - 18:22

Na mnie również takie ciasta robią wrażenie:)

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 18 stycznia 2014 - 18:46

Fantastyczne ciasto, bo ma piękny kolor, bo jest delikatne i puszyste i jeszcze… pachnie aż u mnie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 18 stycznia 2014 - 19:12

Pozdrawiam Serdecznie:)

Odpowiedź
wedelka 18 stycznia 2014 - 21:38

Robiłam je jakiś czas temu. Faktycznie bardzo smaczne, ale może nie jestem obiektywna, bo lubię wszystkie marchewkowe ciasta 🙂

Odpowiedź
napiecyku 18 stycznia 2014 - 22:46

Ja nie byłam przekonana, ale będę do niego wracać:)

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 19 stycznia 2014 - 15:25

Lubię ciasto marchewkowe, ale nigdy nie przekładałam go żadną masą. Wygląda doskonale:)

Odpowiedź
Ania 19 stycznia 2014 - 17:20

jedno z moim ulubionych ciast, dawno nie robiłam, a z tym kremem od niedawna robię i jest boski!:)

Odpowiedź
napiecyku 19 stycznia 2014 - 17:22

Zgadza się, jest prosty i bardzo smaczny:)

Odpowiedź
Sosna 19 stycznia 2014 - 18:30

Obłędne, chyba się skuszę na duuuży kawałek 😀

Odpowiedź
Magda C. 19 stycznia 2014 - 21:01

Uwielbiam marchewkowe, wygląda fantastycznie 🙂

Odpowiedź
Natalia 20 stycznia 2014 - 00:21

Marchewkowca mogłabym jeść codziennie! 🙂

Odpowiedź
napiecyku 20 stycznia 2014 - 14:29

Dziękuję i Pozdrawiam:))

Odpowiedź
beti 20 stycznia 2014 - 09:19

Jeszcze nie miałam okazji go spróbować, ale mam to ciasto na uwadze i przy najbliższej okazji będę robić, bo wszyscy go bardzo chwalą :))

Odpowiedź
Paulina 20 stycznia 2014 - 15:50

Wygląda niesamowicie! Jadłam raz takie ciasto z ananasem i byłam zachwycona. Zapisuję do wypróbowania! ^^

Pozdrawiam
Paulina

Odpowiedź
napiecyku 20 stycznia 2014 - 19:59

Również Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Żaneta 20 stycznia 2014 - 16:31

uwielbiam ciasto marchewkowe
kiedys dostalam przepis od sasiadki i raz sama robilam
ale bez tej masy przekladajacej ciasto
bede musiala to wyprobowac

Odpowiedź
dżemdżus 21 stycznia 2014 - 09:31

Uwielbiam ciasto marchewkowe.!!!!!!!!!

Odpowiedź
Zakątek Smaku 23 stycznia 2014 - 11:04

Z ananasem nigdy nie jadłam! Super przepis! Z pewnością wypróbuję:)

Odpowiedź
ugotujmyto.pl 23 stycznia 2014 - 17:55

Uwielbiam marchewkowce! A do masy dodaję jeszcze sok z cytryny….:)

Odpowiedź
napiecyku 23 stycznia 2014 - 19:37

Sok rzeczywiście ożywia smak tej masy:))

Odpowiedź
Monica 13 grudnia 2015 - 11:20

Najlepsze marchewkowe jakie jadłam. Co prawda zrobiłam bez kremu ale wkrótce to nadrobię, bo znowu go upiekę. Ja też piekłam w keksówce – 35 minut. Pyszne!

Odpowiedź

Zostaw komentarz