Jedno z lepszych ciast jakie jadłam, osoby które liczą kalorie mogą zrezygnować z masy, a ciasto i tak będzie smakować. Ja piekłam w podłużnej foremce (ostatnio wszystkie ciasta piekę w keksówce, nie wiem dlaczego) ale zdecydowanie wygodniej jest upiec na małej blaszce o wym. 24x24cm, lub w małej tortownicy. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki, ja wprowadziłam od siebie niewielkie zmiany, zastąpiłam mąkę pszenną w połowie krupczatką i zmniejszyłam proporcje cukru. Polecam na małe i duże spotkania w miłym towarzystwie:))
Składniki
- 2 jajka
- 150g brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 pełna szklanka drobno startej marchewki
- filiżanka posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki drobno posiekanego ananasa z puszki
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki krupczatki
- po łyżeczce sody, cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Jajka ubijam z cukrem, stopniowo dodaję olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość delikatnie mieszam, dodaję marchew, orzechy i ananasa. Ciasto przekładam na blaszkę o wym.24x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 40min. w temp.180 stopni (do suchego patyczka). Po przestudzeniu studzę i kroję na pół.
Składniki na masę
- 200g serka philadelphia (może być inny kremowy serek śniadaniowy)
- 150g cukru pudru
- 50g masła
Cukier ucieram z masłem na gładki krem. Dodaję serek i krótko mieszam składniki. Ciasto przekładam kremem i dodatkowo smaruję wierzch ciasta, przechowuję w lodówce. Udanych wypieków!!!
30 komentarzy
Bardzo apetyczne ciasto.
Pyszności. A Twoje marchewkowe prezentuje się super ; )
Twoje wypieki są również smakowite:))
Niezaprzeczalnie wspaniałe ciasto!.
Dziękuję i Pozdrawiam:)
Ależ smacznie tu u Ciebie, czemu ja tu wcześniej nie trafiłam? 🙂
I pomyśleć, że jeszcze nie piekłam ciasta marchewkowego… A Twoje tak pysznie wygląda, mniam!
Pięknie wygląda, a ten kremmmmmm cudo:)
ale mi zrobiłaś smaka 😛
Na mnie również takie ciasta robią wrażenie:)
Fantastyczne ciasto, bo ma piękny kolor, bo jest delikatne i puszyste i jeszcze… pachnie aż u mnie 🙂
Pozdrawiam Serdecznie:)
Robiłam je jakiś czas temu. Faktycznie bardzo smaczne, ale może nie jestem obiektywna, bo lubię wszystkie marchewkowe ciasta 🙂
Ja nie byłam przekonana, ale będę do niego wracać:)
Lubię ciasto marchewkowe, ale nigdy nie przekładałam go żadną masą. Wygląda doskonale:)
jedno z moim ulubionych ciast, dawno nie robiłam, a z tym kremem od niedawna robię i jest boski!:)
Zgadza się, jest prosty i bardzo smaczny:)
Obłędne, chyba się skuszę na duuuży kawałek 😀
Uwielbiam marchewkowe, wygląda fantastycznie 🙂
Marchewkowca mogłabym jeść codziennie! 🙂
Dziękuję i Pozdrawiam:))
Jeszcze nie miałam okazji go spróbować, ale mam to ciasto na uwadze i przy najbliższej okazji będę robić, bo wszyscy go bardzo chwalą :))
Wygląda niesamowicie! Jadłam raz takie ciasto z ananasem i byłam zachwycona. Zapisuję do wypróbowania! ^^
Pozdrawiam
Paulina
Również Pozdrawiam:)
uwielbiam ciasto marchewkowe
kiedys dostalam przepis od sasiadki i raz sama robilam
ale bez tej masy przekladajacej ciasto
bede musiala to wyprobowac
Uwielbiam ciasto marchewkowe.!!!!!!!!!
Z ananasem nigdy nie jadłam! Super przepis! Z pewnością wypróbuję:)
Uwielbiam marchewkowce! A do masy dodaję jeszcze sok z cytryny….:)
Sok rzeczywiście ożywia smak tej masy:))
Najlepsze marchewkowe jakie jadłam. Co prawda zrobiłam bez kremu ale wkrótce to nadrobię, bo znowu go upiekę. Ja też piekłam w keksówce – 35 minut. Pyszne!